Liedekerke - Saint-Jean-Pied-Port

Camino 12 sep. 2020LIEDEKERKE – SANTIAGO DE COMPOSTELLA


Van Liedekerke tot in 

Saint-Jean-Pied-de-Port

        ZONDAG 7 JUNI 2020

 Etappe 1: Liedekerke- Halle – 30,80 km


Hallo allemaal en welkom op m’n blog-pagina!
Velen hebben er zelf al eens aan gedacht, sommigen hebben die gedachte zelfs al eens gedeeld met hun omgeving:

Een camino naar Santiago de Compostela!
We spraken er soms al eens over met de vrienden en zeker met diegenen die al eens eerder mee wandelden bij vorige etappes van Relegem naar Halle.

Echte ervaringsdeskundigen zoals Kris en Lieve  van Relegem stapten  het reeds een paar keer uit en vertelden ons  met veel passie over de prachtige tijden en avonturen die ze onderweg meemaakten op de weg naar Compostela.

Nu, we kunnen er nog jaren over spreken maar ooit komt er een dag dat we de koe bij de horens moeten vatten en dat we gewoon werk gaan maken van de ambitie van zovelen.

Dat heeft in elk geval m’n schoonzusje al gedaan, Kathleen en Patrick hebben de aanzet gegeven en de eerste etappes al afgelegd. Motivatie temeer voor mij om deze megatocht ook eens aan te vatten.

Waarom exact nu in mijn geval:  simpel, ik heb opeens een massa tijd gekregen door het Corona-virus die net als in de rest van de wereld ook vrij hard heeft toegeslagen in Vlaanderen. 

Op uitzondering van een dozijn werkdagen de voorbije maanden zit ik sinds 25 maart thuis omwille van economische werkloosheid. Voor mij is dat begrijpelijk als je ziet dat de economie nog helemaal niet op kruissnelheid zit en het momenteel voor m’n bazen, de famile Meert, niet simpel is om alle Trilec-hoofden boven water te houden. Maar dat komt ooit nog wel allemaal goed, ik twijfel daar niet aan, optimist tot in de kist. We zijn dus klaar voor de start…

Vandaag is het al zondag 7 juni 2020 en vanaf morgen mogen we officieel terug voor het eerst samen op pad gaan en samen een pint pakken. Weliswaar maar met max. 10 personen  maar daar gaan wij vandaag al eens onze, voor het moment, zwaar beproefde voeten aan vegen. 

Onze eerste etappe vandaag, die we wegens het corona-gebeuren meerdere keren hebben moeten uitstellen, was een gigantisch succes, alle 14 deelnemers straalden dan ook wanneer we toekwamen aan de basiliek van Halle. 

De etappe zelf, die ik samen met Jackie / An / Noëlla vrij goed had verkend en voorbereid, was geweldig. We stapten dan ook een groot stuk door Roosdaal en Gooik en Pepingen, enkele  parels van het pajottenland.

Eigenlijk waren er 15 aanwezigen want Zulma, de hond van ons Jilleken, was er ook graag bij en zij is er in geslaagd om iedereen rond hare poot te draaien.

Deze eerste etappe is zeker voor herhaling vatbaar!

Volgende etappe Halle – Nijvel 21 km.

Hit van de dag: nr. 150

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/06/etappe-1-liedekerke-halle-3080-km.html

 MAANDAG 22 JUNI 2020

Etappe 2: Halle – Nijvel – 21,00 km


De traditie schrijft voor dat je vooraleer de basiliek te betreden eerst drie keer rond de basiliek moet lopen wanneer je aankomt aan de St.-Martinusbasiliek. 

Vermits er niemand van ons dat op zondag 7 juni gedaan heeft wegens iedereen kapot, maar vele andere pelgrims dat wel doen, dat stel ik vandaag toch maar vast, heb ik er dan ook maar eens rond gelopen.

Nog een broodje kopen bij de Panos voor onderweg, nog in allerijl een mondmasker zoeken voor de terugrit op de trein en we zijn er helemaal klaar voor.

Nu op zoek naar de camino-bewegwijzering op de lantaarnpalen en we zijn weg, weliswaar deze keer alleen, maar dat ben je vlug gewoon.

Prachtige tocht vandaag, na een kleine km zit je al in de natuur en dat blijft zo tot in Nijvel.
Het was maandag vrij warm maar doenbaar.

Vermits ik m’n auto aan het station van Halle had geparkeerd dacht ik in Nijvel de trein naar Halle te nemen maar dat was een kleine misrekening. Van in Nijvel gaat het spoor immers naar Brussel-Zuid waar ik dan wel dadelijk een trein terug had naar Halle.

Nog een biertje of twee gedronken in “den Haas” te Roosdaal en dan met een super tevreden gevoel naar huis. De eerste etappe alleen is goed verlopen, op naar vele volgenden.

Volgende etappe Nijvel – Seneffe 13,70km.

Hit van de dag: nr. 149


Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/06/etappe-2-halle-nijvel-2100-km-maandag.html

 ZATERDAG 27 JUNI 2020

Etappe 3: Nijvel – Seneffe 13,70 km


Na de zeer warme temperaturen in België van de laatste dagen (die ik overigens nog eens op m’n werk heb doorgebracht) vandaag een bewolkte dag en iets minder warm, ideaal stapweertje tenminste als het droog zou blijven. De auto geparkeerd in een niet betalende parking buiten het centrum van Nijvel.

Te voet terug naar het eindpunt van de vorige etappe, de prachtige St.-Gertrudiskerk op de Grand Place.

Vanaf Nijvel wandel ik trouwens niet meer op de “Via Brabantica” die helemaal uit Nederland komt maar gaan we verder op de “Via Gallia Belgica” die loopt tot Saint-Quentin en dat is al een stukje in Frankrijk.
In Saint-Quentin komen overigens nog twee andere wegen toe vanuit Duitsland en een andere uit Vlissingen. Al die wandelwegen gaan daar over in de “Chemin Estelle” die tot in Parijs loopt.

Om een beetje in te schatten wat mij te wachten staat ben ik thuis op tv beginnen kijken naar de acht afleveringen van GR5, een serie die gaat over een groep jongeren die een bekende voetweg “GR5” volgen vanuit Hoek van Holland tot aan de Azurenkust. Verder heb ik ook de dvd van “the way” besteld, een prachtige film met o.a. Martin Sheen die het overlijden van z’n zoon gaat onderzoeken en aldus meestapt in de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Aangenaam verrast dat het centrum van Nijvel zo’n mooie natuur heeft, het Dodainepark en de sportvelden er rond zijn ronduit knap uitgewerkt. Verderop verlaat ik Nijvel en stap via pittoreske veldwegen tot in Petit Roeulx waar eigenlijk niet veel te zien is, geen enkel caféetje en ook geen bakker waar ik een broodje dacht te kopen. Dan dadelijk maar doorstappen tot het eindpunt Seneffe met z’n prachtige kasteel wat tevens het eindpunt is van deze gemakkelijk verteerbare dag.

Nog een lekkere chimay en een croque hawai in het enige cafétje dat open was in Seneffe en dan is het weer tijd voor de bus die alle twee uren rijdt naar het centrum van Nijvel.

De verplaatsingen voor en na een etappe worden steeds langer en ingewikkelder, vanaf de Franse grens, nog zo’n 40 km, ga ik telkens ik wat dagen vrij heb beginnen te overnachten in B&B’s en in hotellekes. 

Volgende etappe: Seneffe – Mariemont 14,70 km.

Hit van de dag: nr. 148

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/06/etappe-3-nijvel-seneffe-1370-km.html

 WOENSDAG 1 JULI 2020

Etappe 4: Seneffe – Mariemont – 14,70 km

special guests: Kris & Annick


Even tussendoor: gisteravond nog thuis naar de prachtfilm THE WAY gekeken, een film over The road to Santiago De Compostela met Martin Sheen.

Heel mooi en ik begin stilaan te begrijpen wat mensen van allerlei pluimage bezielt of bezielde om een camino naar Santiago de Compostela aan te vatten.

Vandaag begon de dag met heel veel regen en ik had een voorgevoel dat dit voor mij een eerste kletsnatte regenetappe ging worden. De bescheiden uitrusting die ik had klaar gelegd zou danig op de proef worden gesteld.

Om 9u kwam mijn transport tot Seneffe (het vorige eindpunt) opdagen, de Kris had zijn auto en fiets mee en Annick zal vandaag met mij de etappe mee uitstappen.

Wonder boven wonder: eens we in Seneffe waren stopte het met regenen en konden we zonder regenjas aan de dagtocht beginnen.

Waar ik normaal gezien zo een 5 km per uur hanteer in de weinige wandelingen die ik al gedaan heb ging Annick vlug over naar haar normale kruissnelheid: een slordige 6,1 km per uur. Een compromis werd vlug gevonden, we hebben de erappe afgelegd tegen 5,5 km / uur.

Weeral een prachtig parcours dat we in een recordtempo hebben afgelegd… tot de laatste 2 km, dan kwam er een regenbui die niets ontzag en was ik en mijn rugzak vrij vlug doorweekt.

Zaterdag, wanneer ik terug in België zal zijn, zal ik dus in AS Adventure op zoek moeten gaan naar iets beter weerbestendig materiaal maar al doende leert men vlug bij. 

Eveneens vandaag blijf ik voor de eerste keer overnachten in een pand van Air b&b in Estinnes. Vrij groot voor mij alleen, maar goed ik verblijf hier dan ook twee nachten, de Kris heeft mij hier na onze tocht afgezet. 

Brigitte, de gastvrouw van dit pand heeft mij beloofd dat ze mij morgen na het ontbijt ging terugbrengen naar Mariemont waar we vandaag gestopt zijn.

Morgen dus een etappe tot hier (Estinnes) en vrijdag steek ik de Franse grens over tot in Maubeuge waar den trein passeert tot Brussel.

Zie het helemaal zitten, tot morgen!

Volgende etappes:
Mariemont – Waudrez 9,80km 
Waudrez – Estinnes 5 km

Hit van de dag: nr. 147

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-4-seneffe-mariemont.html

 DONDERDAG 2 JULI 2020

Etappe 5: Mariemont – Waudrez – Estinnes – 14,80 km


Wat een ontbijt vanmorgen! Brigitte heeft er haar werk van gemaakt, alles opeten was onmogelijk maar ik heb een gedeelte ingepakt voor onderweg. 


Om 9u heeft Brigitte haar wagen voorgereden en bracht ze mij zoals afgesproken terug naar Mariemont, de plaats waar we gisteren waren gestopt. 

We passeerden onderweg Binge waar ze mij helemaal rondreed en ondertussen bekwame uitleg gaf. Eigenlijk had ik dit helemaal niet verwacht: Binge heeft net als Dubrovnic een lange stadsmuur waar je op kan lopen heel de stad rond. Later moet ik hier met de Vespa  zeker eens terugkomen!

Vandaag gene regen op mijne donder maar wel een heel bewolkte hemel. Temperatuur 21 graden, ideaal stapweertje.

Eerst een klein bezoek gebracht aan het Domaine de Mariemont, dat ging gisteren niet met de regen, maar vandaag was het al pracht en praal dat ik tegenkwam, zeker een aanrader.

Buiten een straat die helemaal onder water stond weinig problemen gehad onderweg. Ik stond dan ook vrij vlug in Waudrez aan het Statio Romana dat op een oude heirbaan ligt tussen Keulen en Bavay.

Even een rustpauze genomen aan het Romeins museum, de rest van het uitgebreid ontbijt opgegeten en we kunnen er weer tegen.


Het voornemen was om in België steeds gemiddeld 15 km te stappen, eens in Frankrijk zal het tempo moeten omhoog gaan…

Vandaar dat ik dus een tweede etappe aanvang op dezelfde dag. Vanaan het statio Romana tot mijn verblijf in Estinnes is het één lange veldweg die loopt door een zeer mooi en golvend landschap. 

Een beetje gesukkeld als de straat onder water bleek te staan maar voor de rest geen problemen.

Verrassing van de dag: de Airb&b blijkt plat op de route te liggen, beschreven in de gids van de Via Gallia Belgica. Vandaag hoef ik dus geen extra kilometers te stappen naar één of ander verblijf.

Volgende etappe:
Estinnes – Maubeuge 5 km

Hit van de dag: nr. 146

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-5-mariemont-waudrez-980-km.html 

 VRIJDAG 3 JULI 2020

Etappe 6: Estinnes – Vieux-Reng – Maubeuge – 22,80 km


Gisteravond blijven hangen in’t caféetje dat vlak naast mijn verblijf ligt. 


Heel gezellige  avond met vele witte Chimays en met o.a. Gastvrouw Brigitte.


Vanmorgen vroeg opgestaan want ik wil vandaag niet alleen 2 etappes lopen van de Via Belgica maar ik moet daarna van in Maubeuge ook nog eens thuis geraken voor even de situatie op het thuisfront na te gaan.


Tijdens het wederom zeer uitgebreid ontbijt kreeg ik plots een mail binnen van Airb&b met daarin de evaluatie over mij van gastvrouw Brigitte:

“Hans est une personne très calme,discret et sympathique ,
je le recommande.Il sera toujours le bienvenu”

Geef toe, ni slecht hé, mijnen dag kan niet meer kapot!

Goed doorgestapt en zonder noemenswaardige problemen de Franse grens bereikt. Het eerste, weliswaar nog bescheiden, doel is bereikt!

Een beetje verder lag Vieux-Reng, het einde van deze etappe, maar niet van deze dag.

Ik zal immers vandaag naar Liedekerke terugreizen voor het weekend thuis door te brengen.

Op dus naar Maubeuge waat er een treinstation is. 

Volgens Manu van café Manu wordt er veel gelachen met de inwoners van Maubeuge in de film Les gendarmes de Saint Tropez met Louis de Funes. Op een zeker moment dreigen ze ermee om hem te verplaatsen naar Maubeuge…


Enfin, ik denk dat de boodschap duidelijk is, Maubeuge is inderdaad een triestige stad met niet veel te doen.

Slecht nieuws gehad in het station, er rijden helemaal geen treinen naar België. Heb dan maar de bus genomen naar Mons en vandaar de trein naar Brussel en Liedekerke. Moeilijk gaat ook.

Volgende etappe:
Maubeuge – Aulnoye-Aymeries – 17,90 km

Hit van de dag: nr. 145

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-7-estinnes-vieux-reng-1080-km.html

 DINSDAG 7 JULI 2020

Etappe 7: Maubeuge – Aulnoye-Aymeries – 17,90km 

special guest: Riet


De paar dagen dat ik in Liedekerke was dit weekend waren alweer bijzonder hectisch:
goede vrienden en familie teruggezien, voor- en achtertuin pico-bello gezet en interviews voor het Nieuwsblad en HLN gegeven.  Eveneens afgesproken dat radio Mooi-zo mij gaat bellen woensdag om 20u.

Ik snap niet zo goed waarom de media hier zoveel aandacht aan besteed, tenslotte zijn er zoveel mensen die stappen naar Compostela, maar het zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de mix van mijn economische werkloosheid en de ruimte die daardoor vrij komt om eens naar Compostela te stappen.
Blijkbaar is het toch een natte droom van vele mensen want de tientallen reacties zijn allemaal zeer positief waarvoor veel dank natuurlijk. Dat motiveert me immers enorm.

Ook tof van Patrick en Betina dat zij toch nog iets willen doen ivm de warmste week. Zij gaan mijn stappen naar Compostela verbinden met het promoten van Sint-Jacobs-schelpen die dan in den Appel gaan omhoog gehangen worden. 

Moesten jullie het zich afvragen: wat betreft de afgelegde km’s: het zijn er altijd meer als aangegeven. vb. vandaag stond in de via Gallia Belgica: 17,90km, volgens Riet hebben we er meer dan 20 gedaan. Zal waarschijnlijk wel kloppen, eerst haren auto veilig geparkeerd aan het station van Maubeuge, wat terug een afstand weg was van het begin van de etappe en als we toegekomen zijn op het einde van de trip nog de verplaatsing naar de Airbnb. 

Vandaag gelukkig over het algemeen bewolkt met af en toe zon. Een 23 graden maar toch drukkend, heb weer vrij veel zweet gelaten. 

Gastvrouw Evelyne bleek weer zo’n heel vriendelijke dame die alles zou doen om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken.

Hare rosé-wijn tegen 6€ de fles bleek heel lekker te zijn, later wees ze ons nog de weg naar het enige restaurantje van dit dorpje. Dit bleek een veredelde frituur te zijn maar goed het eten smaakte wel.

Vroeg gaan slapen want morgen wacht weer een volgende etappe.

Volgende etappe: 
Aulnoye-Aymeries – Maroilles
12,60 km 

Hit van de dag: nr. 144

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-7-maubeuge-aulnoye-aymeries.html

 WOENSDAG 8 JULI 2020

Etappe 8: Aulnoye-Aymeries – Maroilles 12,60 km 

special guest: Riet


Vandaag gaf men 100% regen en ze hebben gelijk gehad. Gelukkig ben ik maandag met ons Chriske naar de AS-adventure in Meise geweest voor het ontbrekende juiste materiaal aan te schaffen, de nieuwe zwarte vest en broek In Gortex-materiaal is inmiddels getest en goed bevonden. Riet heeft vandaag nog meegestapt en ik wil haar dan ook enorm bedanken voor de morele steun want het is zover: naast de eerste blaar die ik al had van vorige week zijn er een paar nieuwe verschenen. Onvermijdelijk zeker… 

Voor het eerst ook kennis gemaakt met een echte chambre d’haut in Marmoilles, een super gezellige bedoening met wederom een supervriendelijke gastvrouw Marie-France.

Om 20u belde Radio Mooi-zo voor een uitgebreid interview dat ze zaterdagavond gaan uitzenden, ikzelf zal het niet kunnen aanhoren want zit dan normaal in Saint-Quentin. 

Hit van de dag: nr. 143

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-8-aulnoye-aymeries-maroilles.html

 DONDERDAG 9 JULI 2020

Etappe 9: Maroilles – Le Cateau-Cambrésis 19,30 km


Clip van de dag gehoord van gisteren? 

Speciaal hé, blijft nog steeds één van m’n favorieten.

Ik moet vanaf nu wel een beetje zien wat ik schrijf want het eerste etappe-nieuws naar Halle is reeds door 167 mensen gelezen, pas mal du tout! 😎

Vandaag ben ik ne keer of zeven gestorven onderweg. M’n blaar op mijn rechtervoet doet vreselijk zeer in m’n botinnen…

Ben al mankend het mooie hotelletje in Le Cateau-Cambrésis binnengestapt. Wat een lieve mensen in het hotel, ze brengen mij om 19u bij de plaatselijke podoloog. Die moet m’n voet oplappen zodanig dat ik morgen mee kan met Bruno en Lucia.

De podoloog heeft nog in Brussel gestudeerd, meer bepaald aan het Flagey-plein. De wereld is blijkbaar klein…😎

Vanavond was het barbecue in het restaurant van m’n hotel: Hostellerie du Marché.
Superlekker, ik geniet van de wijntjes en het eten.

Hier op het terras van het hotel zitten ook nog 10 vertegenwoordigers van een electro-groothandel hier in de buurt. Ze maken vreselijk veel lawaai maar ik vergeef het hun en denk terug aan m’n beginjaren bij Trilec, vroeger het bekende Lampencentrale uit Schaarbeek. Zelf was ik op zo’n bijeenkomsten ook steeds een groot lawaai dus ik mag hiervan geen last hebben. 

Zojuist een telefoon gehad van m’n goeie vrienden uit Liedekerke. Mario, Erwin, Luc1, Luc2 en Droes zitten samen op het terras van den Appel. Het is immers men’s night en de heren gaan zich eens goed laten gaan. 

Volgens Droes hebben ze al Sint-Jacobs-schelpen gekocht, jullie weten wel: de actie voor de warmste week die den Appel organiseert. 🍏 

Aan al diegenen die eerstdaags met de vlieger op verlof gaan, goed het masker ophouden en niets drinken op de vlieger…😓

Ik mis jullie ook boys, hasta la vista!


Hit van de dag: nr 142

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-9-maroilles-le-cateau-cambresis.html

 VRIJDAG 10 JULI 2020

Etappe 10: Le Cateau-Cambrésis – Bohain-en-Vermandois 

special guests:Bruno & Lucia


Na een zwaar verstoorde nacht, het is slecht afgelopen met de groep vertegenwoordigers van gisteravond, om 3u ‘s nachts zijn ze beginnen ruzie te maken met veel lawaai op de gang tot gevolg, opgestaan en op ‘t gemak ontbeten. Het was immers wachten tot 12u ‘s middags eer Bruno en Lucia toekwamen en we konden beginnen aan de etappe van vandaag.

Rustige dag met niets van pijn meer aan de blaar van gisteren. De podoloog heeft blijkbaar wonderen gedaan.

Onderweg heb ik veel bijgeleerd van Lucia, volgens haar hebben de Franse vinken een andere roep als de Vlaamse… moet ik thuis toch eens verifiëren.

Inmiddels is het 19u en we gaan nu iets eten in restaurant “le p’tit resto” wat hier erg aangeraden wordt. Voor zeer democratische prijzen eet je daar aan een vrij hoog niveau.

Goed nieuws, Bruno en Lucia gaan de etappe van morgen ook meestappen, samen met Diederick, die morgen ook toekomt zijn we dan met een mooi groepje van vier.
‘t Zal nodig zijn want het is een lange etappe tot in Saint-Quentin maar jullie kennen inmiddels mijn muze: you never walk alone!

Slaapwel. 😉

Hit van de dag: nr 141


Speciale kiekevel-versie 😎

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-10-le-cateau-cambresis-bohain-en.html

 ZATERDAG 11 JULI 2020

Etappe 11: Bohain-en-Vermandois – Fonsomme – Saint-Quentin – 28,60 km 

special guests:Bruno & Lucia & Diederik


Deze morgen is Diederik ook gearriveerd. Super ontbijt in deze gezellige chambre d’hôtes.


De gastheer vertelde dat hij 20 jaar verbouwd heeft aan z’n hotel, daar hangen een hele hoop foto’s van omhoog. Op die tijd is hij inmiddels twee zonen verloren, een eigen zoon een een adoptie-zoon.
De ene door een ongeval met een TGV, de andere wegens gezondheidsperikelen.

Ik heb de laatste twee weken al verschrikkelijke verhalen mogen aanhoren van sommige mensen, zowel in België als in Frankrijk. Hoe hard kan het leven zijn voor iemand…

Ik prijs mezelf gelukkig en begin met Bruno, Lucia en Diederik aan de zware tocht van vandaag. 

Even stil gestaan aan de bron van de Somme in  Fonsomme. Fantastisch hoe deze kleine kreek zal veranderen in een machtige rivier, dat hebben we zelf mogen aanschouwen in Saint-Quentin.

Voor de rest moesten we zelfs niet overwegen om ergens te stoppen aan een caféetje, het was hier vandaag de grote desolate knowhere, absoluut niets tegengekomen op onze tocht, zelfs geen bakker.

Gelukkig vanavond veilig en wel toegekomen in Saint-Quentin, het eindpunt van mijn eerste gids: de via Brabantia en de via Belgica.

Ben een gelukkig man dat ik hier reeds geraakt ben maar natuurlijk ook heel tevreden dat de vrienden dit allemaal doen voor mij. 

Dikke merçi gasten!

Ook aan de, volgens google-analytics, meer dan 2000 mensen die al eens een blik geworpen hebben op deze blog naar Compostela, thx voor uw aandacht, ben dank zij jullie allemaal meer dan ooit gemotiveerd om dit project door te zetten.

Nu effe wel een kleine pauze in het programma, moet immers vrij dringend terug naar Liedekerke voor persoonlijke redenen.

Zeer binnenkort zet ik de planning tot Parijs op het schema en eerstdaags volgt die dan tot in Bordeaux.


Hit van de dag: nr 140

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-11-bohain-en-vermandois-fonsomme.html

 DONDERDAG 16 JULI 2020

Etappe 12: Saint-Quentin – Tugny et Pont – Ollezy – 20 km


Zo, na enkele emotionele dagen aan het thuisfront zet ik vandaag de Camino verder…

Life goes immers always on en veel tijd om stil te staan bij het leven heb ik niet, de dagen worden immers weeral korter en de zomer schuift goed op.

Met de auto gereden naar Saint Quentin en hem geparkeerd aan het station, hopelijk staat hij hier veilig tot wanneer ik hem binnen een paar dagen weer kom ophalen.

Vandaag schrijft de Chemin Estelle voor dat ik Saint Quentin achter mij laat en dat ik mij richting Parijs begeef en dit langs pittoreske dorpjes met prachtige namen zoals “Tugny et Pont” waar trouwens een prachtige pelgrimsovernachtingsplaats gelegen is.

Overnachten in zo een pelgrimslokaal zal voor een andere keer zijn want ik had van thuis uit al een airbnb geboekt in Ollezy.

Zoveel keus hier in de campagne is er echt niet dus ik was weeral zeer benieuwd waar ik zou terecht komen. Deze keer logeer ik bij een familie die bestaat uit een gemengd huwelijk. 

Sarah noemt de vrouw des huizes en het blijkt een supervriendelijke mooie zwarte madame te zijn. 

Toen ze merkte dat mijn hemel instortte als ze vertelde dat er hier “à la campagne” helemaal geen restaurants waren begon ze onmiddelijk een Franse maaltijd voor mij te bereiden. Het zal steak hachée worden vanavond met een fles lekkere rosé maar dat zal mij worst wezen, honger is de beste saus.

Morgen een langere tocht naar Noyon waar ik een duurdere hotelkamer heb moeten boeken, het overnachtingsaanbod tot in Parijs blijft immers nog steeds heel beperkt.

Hit van de dag: nr 139

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-12-saint-quentin-tugny-et-pont.html

 VRIJDAG 17 JULI 2020

Etappe 13: Ollezy – Berlancourt – Noyon – 25 km


Mijn gastvrouw in Ollezy heeft ervoor gezorgd dat ik er sterk op sta vandaag. Ze heeft vier eieren gebakken en de bakker van twee dorpen verder is drie franse broden komen brengen.

Goed geluimd begon ik dan ook rond negen uur aan de tocht van vandaag.

Opnieuw een hele dag in de akkers en de enorme velden op weg naar Noyon. Nieuw feit: het begint warm te worden in Frankrijk, volgens ons Chrisje was het deze voormiddag nog aan het regenen in en rond Liedekerke, daarentegen hier was het serieus aan het opwarmen. Met alle gevolgen van dien: ik neem gewoonlijk twee liter water mee op tocht doch die waren na een tijdje al op. Gelukkig ben ik welgeteld één bar tabac tegen gekomen ongeveer in de helft van de tocht waar ik dan ook enkele colaatjes heb achterover geslagen.

Maar de beloning na het afzien was bijzonder groot, Noyon, ik had er overigens ook nog nooit van gehoord, blijkt een leuk stadje te zijn met gezellige restaurants en bars.

Weeral een geslaagde dag in Frankrijk!

Hit van de dag: nr 138 

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-13-etappe-13-ollezy-berlancourt.html

 ZONDAG 19 JULI 2020

Etappe 14: Noyon – Compiègne – 28 km


Noyon was heel leuk, maar vandaag was het tijd om mij te begeven richting Compiègne. 


Elke dag zijn we een beetje verder van huis en dat zullen de mensen die in de toekomst eventueel  nog eens gaan meewandelen vlug merken. Je bent immers al vlug  enkele uren onderweg van Vlaanderen tot wanneer je mij tegen komt,  je moet er bijgevolg, zoals men zegt, iets voor over hebben. 😎


Langzaam maar zeker nadert Parijs in de verte. Heb gelezen op m’n gsm dat nu ook de kathedraal van Nantes aan het afbranden is. Spijtige zaak, in Parijs wandel ik zeker voorbij de Notre Dame en ben redelijk benieuwd wat we daar gaan aantreffen.

Vannamiddag, na een warme zweterige dag, eindelijk aangekomen in Compiègne, dit is bij uitstek de grootste stad die ik sinds mijn vertrek in Liedekerke heb mogen aanschouwen op de route naar Santiago de Compostela.

Het hotel B&B-Compiègne dat ik nogal vlug had gekozen omdat er op internet stond “vlak bij het stadscentrum” is achteraf gezien geen goede keuze geweest, in werkelijkheid ligt het 8km verwijderd van het centrum. Dat moet beter als ik nog eens in een grote stad lig.

De tuinen achter het paleis Royale zijn gewoonweg spectaculair, golvend en enorm lang. Ik had ze al eens op tv gezien in één of andere Franse film  maar in het echt is het nog wat anders.

Morgen stap ik tot in Bohémy-Saint-Martin en dit via het derde grootste woud van Frankrijk: le bois de Compiègne. Blijkbaar kom je onderweg niets tegen om u te bevoorraden, zelfs nog geen drinkwater. Opletten is dus de boodschap en genoeg proviand voor onderweg meenemen.

Hit van de dag; nr. 137

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-14-noyon-compiegne-28-km.html

 MAANDAG 20 JULI 2020

Etappe 15: Compiègne – Béthesy-Saint-Martin 

special guests: Luc, Eddy, Paulette en partner


Vanmorgen rond 7h afscheid genomen van deze mooie levendige stad Compiègne.

Nog eens passeren aan het plaatselijke pelgrimhuis en we maken ons klaar voor een lange tocht door het grote bos van Compiègne. 

Alle waarschuwingen die in de reisgidsen staan blijken niet voor niets geweest. Als je hier zonder water of proviand valt kunt ge u een raap uittrekken want ik ben gedurende 15 km werkelijk, buiten een massa bomen, werkelijk niemand of niets tegen gekomen. Wat mij ook verbaasde, na een kwartiertje viel ook het 3G netwerk weg, je kan dus ook niet meer volgen op uw gsm.

Gelukkig is de baan kaarsrecht tot wanneer je terug uit het bos komt en in Béthesy-Saint-Martin beland.

Daar was er in de namiddag in de enige plaatselijke herberg nog een verrassing van formaat: bezoek van enkele motards uit Dilbeek die hun rit naar Bretagne een beetje hadden omgeleid.
Het was een zeer gezellig weerzien! 😎

En oh ja, vandaag weer een kleine mijlpaal: we hebben de kaap van 300km overschreden!

Hit van de dag: nr 136

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-15-compiegne-bethesy-saint-martin.html

 DINSDAG 21 JULI 2020

Etappe 16: Bethesy – Balagny – Senlis – 21 km


Vroeg vertrokken want men gaf weer warm weer. Dit zijn overigens mijn laatste stappen in het departement van de Oise. 


Oise is een Frans departement, gelegen in de regio Hauts-de-France. Het ontleent zijn naam aan de rivier de Oise die ik al een paar maal gekruisd ben. 

Vandaag gestapt tot in Senlis, het laatste serieuze stadje voor Parijs wat van daar uit nog een 40km verwijderd is. 

Maar die twee etappes zullen voor volgende week zijn want ik moet vanavond terug naar Liedekerke.

In Senlis bus genomen tot in Creil waar ik de trein kon nemen tot in Compiègne waar m’n auto nog stond. 😓

Hit van de dag: nr 135


Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-16-bethesy-balagny-senlis-21-km.html

 MAANDAG 27 JULI 2020

Etappe 17: Senlis – Coye la Foret – 11 km


Zo, gezien een dramatische familiale gebeurtenis en na enkele noodzakelijke dagen dat ik daardoor nog eens in Liedekerke was, heb ik vanmorgen voor de eerste keer dit jaar de Thalys genomen tot in Paris Nord, daarna de trein een eindje terug tot in Creil en daarna de bus weer tot in Senlis, het mooie stadje waar ik vorige week voorlopig gestopt was. 


Na het verlaten van Senlis weer zo’n groot bos doorgewandeld, het bos van Chantilly. In deze streek heersen de paarden en hun ruiters, ze draven zelfs in volle galop door het bos en als wandelaar wordt je daar dan ook constant aan herinnerd.

Omdat ik door al dat treinen maar om 14u ben kunnen beginnen stond er voor vandaag maar een korte rit op het programma maar door de hitte was deze toch nog vrij intens.

Weinig fotos dus vandaag maar de overnachtingsplaats in een Spa-hotel was wel de max. Niets dat je beter ontspant als een uurtje jacuzzi. Helemaal zen kom ik dan aan tafel waar de spa-baas mij nog een lichte maaltijd heeft klaar gemaakt.

Ondertussen signaleren het thuisfront en vele vrienden mij dat het de verkeerde kant uit gaat in België met de covid-19.  Hier in Frankrijk voor het moment vrij weinig problemen, hopelijk blijft dit nog twee maanden zo…😓

Ik geloof eigenlijk wel dat dit kan werken, je bent meestal alleen aan het wandelen of met een paar vrienden op een jaagpad of in een bos, af en toe kom je dan  in een stad maar hier in Frankrijk doet iedereen meestal heel plichtsgetrouw zijn masker op en maken ze zo geen problemen daarrond gelijk in belgië…

Morgen bijna in Parijs, slaapwel. 😉

Hit van de dag: nr 134

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-17-senlis-coye-la-foret-11-km.html

 DINSDAG 28 JULI 2020

Etappe 18: Coye la Foret – Sarcelles – Pierrefit-sur-Seine – 26 km


Vroeg vertrokken en ‘t was blijkbaar nodig vandaag. Vrij zware tocht tot in Pierrefit-sur-Seine, één van de zovele voorsteden van Parijs waar de compostella-route doortrekt. 


Ik heb vandaag al in de verste verte al een glimp opgevangen van de hoge Notre-Dame, nu nog ver maar hopelijk sta ik er morgen gewoon voor en kan ik dat eerste deel tot Parijs al eens lekker wegvinken.

Hier in dit gedeelte voor Parijs moet je heel goed zoeken om een gezellig restaurantje te vinden dat iets anders verkoopt dan fast-food maar het is mij toch gelukt: Le Rawai, een pakistanees restaurant dat ooit in de jaren ‘90 nog la fourchette d’or heeft gewonnen. 

Heel lekker en niet duur!

Tot morgen.

Hit van de dag: nr 133

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-18-coye-la-foret-sarcelles.html

 WOENSDAG 29 JULI 2020

Etappe 19: Pierrefit-sur-Seine – Saint Denis – Paris – 15,30 km


Hoe onwezelijk was dit vandaag… Vanaf het vertrek in Liedekerke heb ik de Compostella-route in de natuur gelopen, meestal langs akkers, boswegen, kleine asfaltbaantjes en eventuele waterlopen. Af en toe een klein stadje doorkruist maar dat was het dan ook.


En dan vandaag het complete uiterste: veel drukkere Parijse voorsteden die je doorkruist en de door iedereen gekende georchestreerde chaos in Parijs met luide sirenes en een massa volk op de boulevards.

Vermits Parijs sinds gisteren een oranje corona-kleur heeft gekregen ben ik vrij waakzaam en zet het mondmasker op waar dit aangeraden wordt.

Nieuw kwaaltje: sinds gisteren regelmatig een knagende pijn in mijn linkerknie als ik niet stap. Vooral ‘s morgens en tijdens het terug opstarten na een wandelpauze. Volgens m’n ega, die zoals de meesten wel weten, verpleegster is, is het simpel op te lossen: “blijven stappen”.

Ikzelf ben meer voorstandet van een breeze, zal aan één van mijn bezoekers die vanaf zondag afkomen vragen om er mij één mee te brengen. Heb het trouwens opgezocht op internet, komt waarschijnlijk van de ongelijke ondergrond of van overgewicht, ik gok als vanzelfsprekend op de eerste mogelijkheid.

Le chemin Estelle, de etappes die ik al volg vanin Saint-Quentin, stopt vlak voor de beroemste kathedraal wereldwijd: 
de befaamde Notre Dame.

Hier moet ik toch even van bekomen, twee jaar terug nog bezocht met m’n vrouwtje en nu voorlopig alleen nog ruines. Men doet er alles aan om dit terug in orde te krijgen over vier, vijf jaar maar ik weet wel niet dat dit zal lukken.

Hit van de dag: nr 132

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-19-pierrefit-sur-seine-saint.html

 DONDERDAG 30 JULI 2020

Etappe 20: Paris – Massy – Saulx-les-Chartreux


Na een geweldige stop in Parijs, m’n gastvrouw Lucie in haar Airbnb was werkelijk top, ze heeft zelfs m’n was gedaan (!), zet ik mijn weg verder. 


Eerst van in het centrum van Parijs tot aan porte d’Orleans en daarna wederom door de Banlieues. Maar dit zijn zeker niet de minder mooie voorsteden die ik dinsdag doorkruist heb, integendeel.


Wat een verrassing vandaag, dit gedeelte van Parijs tot in Massy noemt “La Coulée Verte”,  een zeer breed wandel en fietspad volledig omgeven door bomen en dit zo’n 15 km lang. 
Hier wel een massa fietsers en lopers maar het doet mij ergens wel plezier dat dit nieuw aangelegde pad (naast den TGV) zoveel succes heeft.  Voor ons moeilijk te geloven maar er zijn meer dan 1 miljoen mensen die dagelijks naar Parijs gaan werken!

Hier kan Vlaanderen duidelijk nog iets van leren…

Ideaal was het vandaag wel  om te schuilen tegen de brandende zon, vandaag was het hier 37 graden en morgen geven ze nog warmer. 

De pijn in m’n knie is plots weggegaan zoals hij gekomen is en voor het moment ook weinig last van blaren. Een goed dagje dus en weer wat verder op de route naar Compostella.

Hit van de dag: nr 131

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-20-paris-massy-saulx-les.html

 VRIJDAG 31 JULI 2020

Etappe 21: Saulx-les-Chartreux- Arpajon


Men had het langs verschillende kanalen aangekondigd, ik was verondersteld om voorbereid te zijn, maar toch…

Niet te doen rond de middag, hier was het zeker 39 graden, af en toe wel in een stukje bos, maar toch…

Mijn kruiken met 2 liter water tot de laatste druppel uitgedronken, nog een groot blik cola gekocht bij een bakker en nog ergens een liter koud appelsap aangeschaft in een verloren warenhuis.
 
En nog steeds was de verzekering tegen de  grote dorst niet gelest. Nu, hier vanavond in een Italiaans restaurantje, gelukkig wel! 😎

Heb het weerbericht van dit weekend en van volgende week eens onder de loep genomen en dat ziet er al veel beter uit met veel normalere temperaturen. 

Vanaf zondag komen er immers de komende dagen vrij veel vrienden en vriendinnen meestappen de komende twee weken en ik duim dan ook voor de ideale weersomstandigheden.

Hit van de dag: nr 130


Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/07/etappe-21-saulx-les-chartreux-arpajon.html

 ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2020

Etappe 22: Arpajon – Etampes


Vandaag zou het eigenlijk een grote feestdag moeten geweest zijn voor mij, in België zou ik dit zeker met wat bevriende collega’s gevierd hebben. 

Vandaag werk ik namelijk 30 jaar bij NV Trilec, en das niet niks, ik denk niet dat er dit veel kunnen zeggen…

In 1990 immers begonnen als vertegenwoordiger bij de firma Lampencentrale in Schaarbeek, daarna na 20 jaar gepromoveerd tot filiaalhouder in Cardy Ternat en na 25 jaar dienst nog eens het contract gewijzigd tot marketing manager in Erpe-Mere, waar het hoofdgebouw van de firma gevestigd is.

Eigenlijk had ik gewoon vertegenwoordiger moeten blijven, ik deed de job heel graag, ben zelfs een tiental jaar topvertegenwoordiger geweest, had een uitstekende relatie met de meeste van mijn klanten en velen zijn zelfs vrienden voor het leven geworden. 

Samenwerken met mij was eigenlijk heel simpel: een woord is een woord en dat is bij mij nog steeds heilig.

In die tijd moest ik mij eigenlijk ook niet dood werken om mijn objectief te halen, het ging allemaal heel gemakkelijk en vanzelf. 

Pas later tijdens het uitoefenen van meer verantwoordelijke jobs bij Trilec is de stress gekomen. Je bent dan immers afhankelijk van anderen om uw objectief te behalen en dat is een ander paar mouwen…

Maar ja, ik was jong en ambitieus en wou toen nog meespelen op het hoogste schavotje, vandaag de dag zou ik de dingen anders aangepakt hebben en het simpel gehouden hebben.

Gelukkig heb ik heel mijn carrière een uitstekende relatie gehad met mijn bazen: de familie Meert. 

Ze kennen mij door en door en weten wat voor vlees ze met mij in de kuip hebben, ze vragen mij soms iets buitengewoons en ik kan dat bij hun ook. 😎

Ik waardeer het dan ook dat ze als één man achter het compostella-project staan.  Hopelijk zijn die Corona-perikelen binnenkort van de baan en kan ik in de herfst weer voor 100% opstarten voor nog een paar geweldige Trilec-jaren! 😓

Vandaag heb ik mij niet laten vangen gelijk gisteren, heel vroeg vertrokken en aan een rustig tempo gearriveerd in het heel gezellige  Etampes waar ik al mijn kledij eens deftig uitgewassen heb in een echte laverie.

Voorlopig mijn laatste dag en avondmaal alleen want vanaf morgen komen er regelmatig verschillende goede vrienden en vriendinnen op bezoek en dat is natuurlijk weer geweldig, kijk er weeral naar uit!

Hit van de dag: nr 129

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-22-arpajon-etampes.html

 ZONDAG 2 AUGUSTUS 2020

Etappe 23: Etampes – Saclas – Angerville 

special guests: Jackie – An – Willy – Norine


Vandaag en heel de volgende week is het “bezoekdag” hier on Frankrijk.


Mijn goede vrienden Jackie en Willy, die ik overigens al ken van in de jeugdclub in Dilbeek, komen eens een paar dagen meestappen. 

Samen met hun vrouwtjes, m’n goede vriendinnen Norine en An. 

Norine en Willy, die de meeste onder jullie wel kennen, hebben tot vorig jaar steeds de gekende taverne “Den Ouden Belg” aan de kerk van Relegem uitgebaat. 

An kennen jullie waarschijnlijk ook, hetzij van vroeger in “Den bloeyende wyngaard”, hetzij van de laatste jaren in “de Cafka”, beide café’s zijn gelegen op het mooie marktplein van Asse.

Deze vier vrienden waren er overigens ook al bij op de eerste compostella-etappe, de vrij zware tocht van Liedekerke tot aan den basIliek in Halle. 

Lijkt inmiddels voor mij al een eeuwigheid geleden maar dat was een dag om nooit meer te vergeten.

Deze voormiddag nog alleen gelopen tot in Saclas waar we vanavond overnachten in Les Pres de Gittonville bij een Rus die er uitziet als een soort hippie. 

Vannamiddag als het viertal gearriveerd is ging de tocht dan verder tot in Angerville, het eindpunt van vandaag.

Hit van de dag: nr 128 

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-23-etampes-saclas-angerville.html

 MAANDAG 3 AUGUSTUS 2020

Etappe 24: Angerville – Artenay 

special guests: Jackie – An – Willy – Norine


Vandaag stond beschreven als één van de langste etappes. Was ook zo, pas om 19h30 kwamen we toe aan het station van Artenay.


Prachtprestatie van Norine en de rest van het gezelschap die iedere meter hebben meegestapt. Volgens hun software zouden we zelfs een 36 km gestapt hebben en zo voelt het voor ons allen ook zo aan.

Nu op naar Orleans met de auto van Jackie alwaar we twee nachten slapen in een Bedt Western-restaurant.

Maar eerst nog ergens iets vinden om te gaan dineren…😓

Hit van de dag: nr 127

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-24-angerville-artenay.html

 DINSDAG 4 AUGUSTUS 2020

Etappe 25: Artenay – Orleans 

special guests: Jackie – An – Willy – Norine


De vijfentwintigste etappe al en de zoveelste kaap, die van de eerste 500 km, heb ik vandaag overschreden. Nu gaan de kilometers plots vlug omhoog en dat komt omdat dit gezelschap van de laatste drie dagen een flinke snok aan de ketting heeft gegeven. 

We hebben zomaar even 75 km afgelegd van zondagnamiddag tot vanavond, de aankomst in Orleans. 

Tuurlijk waren we s’avonds stikkapot, tuurlijk is er weer veel zweet gelaten in deze warmte, maar het gevoel van daarna s’avonds samen een lekkere dikke pint te drinken en daarna voor relatief weinig geld lekker te eten is gewoonweg onbeschrijfelijk.

Dit zijn vrienden met wie ik al heel veel heb meegemaakt en we kennen mekaar door en door. Weinig stiltes dan ook tijdens zo’n etappe.

Vannacht om 4u vertrekken er nog eens drie maten, nog eens den Diederik die voorheen al eens een etappe heeft meegestapt en duidelijk de compostella-microob te pakken heeft, mijne copain de Jan die reeds meegestapt is tot in Halle en ten slotte den Diet zijn zus Reinhilde. Kijk er naar uit. Als dat maar goed komt.

En, oh ja, als je nog niet in Orleans bent geweest: Zeker doen!

Hit van de dag: nr 126

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-25-artenay-orleans.html

 WOENSDAG 5 AUGUSTUS 2020

Etappe 26: Orleans – Beaugency 

special guests: Diederik – Jan – Reinhilde


Vanmorgen hebben de afscheidnemende vier vrienden in de ondergrondse parking van Orleans, onder het immense standbeeld van Jeanne d’Arc, de aflossingsploeg gekruist. 


Trouwe Jan, Diederik die er al eens bij was in Saint-Quentin samen met nieuwkomer Reinhilde gaan nu meewandelen tot vrijdagavond. 

Ik wist reeds dat den Died zijn tempo vrij hoog lag, echter de combinatie van de blaren, het hoge aantal kilometers en de hitte maakten het vandaag voor mij tot een loodzware dag.

Gelukkig lag naast ons heel de dag de Loire waar we dan uiteindelijk verkoeling in vonden.

Ook vernomen dat café den Appel in Liedekerke helemaal getransformeerd is in een compostella-fanlokaal. Bedoeling is dat de mensen die willen een (lege) sint-jacobschelp kunnen kopen om De Valier te steunen en dat deze op een soort wall-of-fame omhoog gehangen worden.

HLN heeft mij reeds laten weten dat ze daar ook een reportage gaan over maken. Voor mij is het allemaal goed, eigenlijk een zeer fijn gevoel dat onze inspanningen niet tevergeefs zijn en nog iets gaan opbrengen voor de warmste week van De Valier. 

Hit van de dag: nr 125

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-26-orleans-beaugency.html 

 DONDERDAG 6 AUGUSTUS 2020

Etappe 27: Beaugency – Blois 

special guests: Diederik – Jan – Reinhilde


De bovenste foto (als je juist hieronder de link volgt) is exact één jaar oud, het was één van de eerste keren dat ik Reinhilde tegenkwam.
We gingen, zoals elk jaar trouwens, kijken naar de TAZ-voorstellingen waar Mats Vandroogenbroeck in mee speelde. Wie er al eens geweest is weet dat de sfeer in Theater aan Zee geweldig is, ons Matske voelt zich daar geweldig thuis.

Nu dat Reinhilde mee aan het stappen is leer ik ze natuurlijk beter kennen en weet ik inmiddels dat ze alles zou doen om het iedereen naar zijn zin te maken.  Zo is ze samen met Jan eten en drinken gaan zoeken vanmiddag want we kwamen wederom niets tegen. Gelukkig waren er nog Bernard en Martine die een soort overlevingspakket inéén gebokst hebben.

Ik heb gisteren van m’n vrouwtje verrnomen dat de familie Jünger is uitgebreid met een poesje genaamd Marcel.

Het was met voorrang de zwaarste etappe tot nu toe. Een verschroeiende hitte, 37 km en alle spieren die opspeelden omdat ze dit scenario duidelijk niet gewoon waren. 

Hit van de dag: nr 124

https://youtu.be/5bd8HSZGu_A

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-27-beaugency-blois.html 


 VRIJDAG 7 AUGUSTUS 2020

Etappe 28: Blois – Chaumont sur Loire 

special guests: Diederik – Jan – Reinhilde


Vermits er voor vandaag 39 graden voorspeld was waren we reeds om zeven uur ‘s morgens aan het stappen.

Niet zo veel kilometers vandaag in vergelijking met gisteren maar toch zou het wederom een loodzware etappe worden voor iedereen maar zeker voor mij vermits mijn pezen aan de onderbenen serieus opspeelden. 

Misschien morgen eens bij een dokter passeren en het wat kalmer aan doen, het was immers een vermoeiende week met een 190 km’s op zes dagen.

Gelukkig stonden er ‘s avonds aan onze chateau enkele fietsen en hoefden we geen extra kilometers meer te stappen in onze zoektocht naar een restaurantje. 

De laatste avond van mijn bezoekers en dat hebben we op een gepaste manier beleefd, het was een schitterend etentje!

Vandaag ook een smsje gekregen van m’n vrouwtje waarin ze o.a. vroeg “hoe het was in la douce France”… Het deed mij een beetje terug denken aan een liefdesbrief lang voor er gsm’s bestonden, misschien hebben jullie er ook nog zo één liggen op de zolder…

Hit van de dag: nr 123

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-28-blois-chaumont-sur-loire.html 

 ZATERDAG 8 AUGUSTUS 2020

Etappe 29: Chaumont sur Loire – Amboise


Diederik, Reinhilde en Jan, de laatste bezoekers van de afgelopen week gaan vandaag terugkeren naar huis. Aan hun reacties te zien denk ik wel dat ze zich enorm geamuseerd hebben. Het was natuurlijk op sommige momenten wel heel zwaar en enorm warm  maar de momenten ervoor en erna die je dan bij mekaar zit zijn eigenlijk nog zo intens. Zo gaan we waarschijnlijk niet vlug ons laatste etentje in La Charbonette vergeten waar de uiterst bevallige Inez ons heel de avond goed verzorgd heeft. Jan, nog ne keer dikke merci voor het dinertje.Daardoor ook dat de blogs van de voorbije week tamelijk kort waren en misschien zelfs wat slordig. Ik moest mij immers ten volle met mijn gasten bezig houden, iets wat, zoals jullie wel weten, één van mijn specialiteiten is.Deze laatste “verzorgingsploeg” heeft het beste van zichzelf gegeven: Diederik stelde regelmatig voor om mijn zware rugzak eens over te nemen, Jan heeft elke avond mijn bezwete shirts uitgewassen en mij een kanjer van een ontstekingsremmer gegeven en Reinhilde heeft de tube Voltaren in mijn pezen gemasseerd. Wat kan een mens eigenlijk nog meer van hulp wensen? Na een laatste gemeenschappelijk ontbijt heeft het Rescue-team terug de trein genomen naar Orleans waar hun auto nog geparkeerd stond.Terug even wennen aan het alleen zijn maar dat heeft ook zo zijn voordelen: zoals de dame achter de balie van het hotel van vanavond, zij heeft ruim haar tijd genomen om een pezenonderzoek te doen van mijn benen. Haar man vertelde me dat ze ooit nog een apotheek heeft gehad en dat ze veel, veel, slimmer was dan “Le docteur” van Tours. Eerlijk, iedereen is hier supervriendelijk!Conclusie: regelmatig moet ik vanavond een ijszak op mijn benen houden en de nog halfvolle tube voltaren is ook door haar goedgekeurd. Morgen zou het al veel beter moeten zijn beweerde ze. We zullen zien.Next: Ik volg via FB en de online-kranten in België op een heel laag pitje wat er momenteel aan het gebeuren is aan de Belgische kust en ik vind het eerlijk gezegd een gigantische grote Belgische klucht.Er zijn namelijk de laatste tijd ook een paar  heel goede vrienden van mij die nu ook, volledig terecht overigens, twijfelen om eens langs te komen om mij even te bezoeken, wat mij, zoals jullie inmiddels wel door hebben, steeds wel een groot plezier zou doen, samen staan we immers sterk, dat hebben we al meermaals bewezen in het verleden met onze nogal grote vrienden-compagnie.Die twijfels kan ik overigens perfect begrijpen, hier in Frankrijk zullen er vast en zeker ook een paar “Quartier Chauds” zijn waar de bewoners te dicht op elkaar zitten, “les zones orange“ ou “les zones rouge”, maar heel eigenaardig, op de compostella-road zit je 95% van de tijd helemaal alleen te wandelen en de overige 5% zit je in één of ander stadje waar over het algemeen iedereen zich steeds aan de regels houdt dus ik voel mij eigenlijk steeds vrij safe.En dan nu het grote verschil met België voor zover ik de news-flashes een beetje kan inschatten:Fake-verdrinkingen aan de Belgische kust met bendes uit Brussel van meer dan 50 man, grote opstoten en gevechten met de politie op het strand van Zeebrugge, enorme mensenmassa’s die staan te wachten op een trein in Oostende, heel veel Hollanders in Knokke, een groot pak Fransen in De Panne, geen beleid, geen harde maatregelen, we lossen het probleem op als het zich voordoet, eigenlijk hopeloos…In Dilbeek, de gemeente waar ik afkomstig van ben, zie ik wel wat bewegen: plots wel keiharde maatregelen en dan nu maar hopen dat de hoge cijfers gaan dalen, ik hoop het met u mee Willy Segers, m’n Treeske-medebewoner die daar al een tijdje burgemeester is.Ik wens jullie allemaal een veilige maand augustus en september toe maar als dit surrealistisch scenario zich in België blijft voortzetten dan heb ik liever een blaar of twee. Hit van de dag: nr 122https://youtu.be/RY78NP51tAQ

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-29-chaumont-sur-loire-amboise.html 

 ZONDAG 9 AUGUSTUS 2020

Etappe 30: Amboise – Tours


Water!

Per wandeldag in dit warme weer drink ik steeds meerdere liters water. Vandaar dat mijn rugzak ‘s morgens veel meer weegt dan ‘s avonds. Ik heb met vallen en opstaan moeten leren dat dit het allerbelangrijkste is. Een paar uur zonder eten is niet erg, een paar uur zonder water wel. 

Ook extra’s van zouten opnemen wat ik de voorbije week duidelijk heb verwaarloosd. Want met meerdere kletsnatte T-shirts per dag verdwijnt het zout uit je lichaam vlugger dan verwacht. Vandaar het probleem met de pezen de voorbije dagen.

Dertigste etappe al vandaag en de laatste langs de vallei van de Loire. Het verbaast mij overigens wel dat er bij definitie nog een druppel water in staat.

Alle boeren van de regio pompen immers met grote compressoren grote hoeveelheden rivierwater naar hun gigantische velden. 

Regelmatig worden die waterkanonnen dan herzet en proberen ze al hun landerijen vruchtbaar te houden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je af en toe een drets water over u krijgt tijdens de etappes door hun velden. Maar met deze temperaturen is niemand daar echt boos over.

Morgen verlaat ik het pittoreske Tours en begeef mij stilaan richting Poittiers alwaar ik tegen het einde van volgende week zou moeten arriveren. 

In Tours is het drukkend warm en zie je eigenaardige taferelen zoals een papa die voor zijn twee uitgedroogde kinderen een glas water gaat vragen in een restaurant. Ik heb nog nooit kinderen zo smakelijk water zien drinken. 

Hit van de dag: nr 121

https://youtu.be/scco5vTKrhs

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-30-amboise-tours.html

 MAANDAG 10 AUGUSTUS 2020

Etappe 31: Tours – Montbazon – Sorigny


Vandaag steunen we de cultuursector in Vlaanderen. Zovele kennissen zwaar getroffen door de maatregelen die de regering heeft genomen. Ik ga zeker de discussie niet aan over de veiligheid in vliegers tegenover concertzalen maar het is een feit dat de grote onzekerheid knaagt en serieus begint pijn te doen bij zovele bevriende artiesten – toneelspelers – toeleveringsbedrijven – etc. 

Meer als een bericht posten op FB kan ik voorlopig niet doen, wat ik dan ook gedaan heb. 

Goede vriend Diederik gaat van bij hem thuis op een groot scherm de populaire blogpagina “planning etappes” eens serieus op punt stellen, voor mij op m’n kleine schermpje is dit vrij moeilijk, zeg maar ondoenbaar.

Hij zal waarschijnlijk vanaf vanavond een onderscheid maken tussen de afgelegde etappes en de etappes die ik nog moet afleggen.

Het is nu stilaan ook vrij belangrijk aan het worden dat heel de planning erop staat tot aan de pyreneeën, meer bepaald tot Saint-Jean-de-Pied-de-Port. Er gaan binnenkort immers weer een aantal gasten afkomen en die mensen moeten minstens op voorhand weten waar ze zouden willen meewandelen.

Vanmorgen heel vroeg het nog slaperige Tours verlaten, weg van de Loire en koers gezet richting Poitiers. Het hotel van vanavond ligt in het schattige Montbazon alwaar ik dadelijk een apotheek ben binnen gestapt op zoek naar the holy grail.

Hit van de dag is vandaag een beetje speciaal, we hopen allemaal ergens te geraken, voor de één is het momenteel wat moeilijker als voor de andere…

Hit van de dag: nr 120

https://youtu.be/ti4DisTlfDY

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-31-tours-montbazon-sorigny.html 

 DINSDAG 11 AUGUSTUS 2020

Etappe 32: Sorigny – Sainte Maure de Touraine


Ook in Frankrijk heb je belangrijke regeringsverklaringen van de premier Jean Castex. 

Volgens m’ n hotelbaas zijn ze zo een beetje hetzelfde als in België, bvb mondmaskerplicht in de winkelstraten van de 20 grootste steden en nog steeds geen manifestaties boven de 5000 man. 

Ja, hallo, dan denk ik wel dat ze in België nog strenger zijn voor de doorsnee burger. 

Ik heb er allemaal niet zo veel last van, de hotels zitten bijna nooit vol en de uitbaters klagen steen en been. Misschien moeten ze ook wat extra promo-prijzen lanceren zodanig dat een verblijf voor meer mensen betaalbaar is?

Was het bij jullie ook zo warm vandaag? Hier is het bijna onmogelijk om in de namiddag buiten te vertoeven, zelfs stilzitten doet je zweten. Gister was er airco op de kamer, vandaag niet… Creatief zijn dan maar en het namiddagdutje in een koud bad doen, alles went, zelfs vroeg gaan slapen, het was gisteravond van mijn kindertijd geleden dat ik zo vroeg in bed lag. De reden was simpel, het was maandag en dan mogen alle toeristen zich een raap uittrekken. Ge ziet dus duidelijk dat we langzaam maar zeker het zuiden naderen.

Heeft ook z’n voordelen natuurlijk: de witte plaatselijke wijntjes, lekker koud geserveerd, zijn hier allemaal onder ‘t lekkerst en te betalen. Zelfs tot hier zit er op elke tap in elke brasserie Belgisch bier, dikwijls Affligem en Leffe en af en toe zelfs Duvel. Veel duurder overigens  als hun wijn dus bestel ik het niet veel. Veel liever een 1664 van bij hun, ééntje dat de dorst wel lest. 

Nieuw is ook dat elke garçon mij vraagt vanwaar ik ben en wanneer ik dan het antwoord geef dat hij steevast overschakelt naar een soort van slecht Engels. 

Waarom eigenlijk? Ik heb 20 jaar gewerkt in CL Brussel en kan heus mijn plan wel trekken in het Frans… Volgens mij willen ze gewoon pochen met hun nieuwe kennis van hun tweede taal.

Enfin, de Fransen en hun Engels, het is nog niet het laatste wat we erover gehoord hebben:

Hit van de dag: nr 119

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-32-sorigny-sainte-maure-de.html 

 WOENSDAG 12 AUGUSTUS 2020

Etappe 33: Sainte Maure de Touraine – Les Ormes


Ik maak mij nu toch wat zorgen…

De pijn aan mijn twee scheenbenen wordt met de dag erger. Eigenlijk zo erg dat ik mij de vraag moet stellen om het compostella-project niet effe “on hold” dien te zetten.

Het scenario is in feite alle dagen hetzelfde:

‘s morgens bij het vertrek denk ik altijd dat het allemaal wel meevalt en na 10 km slaat de pijn toe. 

Ik ben al in 5 verschillende apotheken achter advies geweest, bel regelmatig met Ingrid Defever, apothekeres in Liedekerke en nicht van m’n vrouw, vertel haar dan wat ze mij hier allemaal willen aansmeren en krijg van haar dan het advies om veel te rusten wat ik dan weer als verloren tijd beschouw of achterstand van het programma.

Er zal binnenkort toch iets moeten gebeuren want ik wil natuurlijk geen onherstelbare schade oplopen. Morgen komt mijn vrouwtje op bezoek tot dinsdag, één van de beste verpleegsters wereldwijd. 👄

Hopelijk heeft ze samen met Ingrid een ingenieus plan opgebouwd dat mij de volgende weken nog op de been kan houden.

Gelukkig heb ik ook nog dokter internet dat mij alle dagen een andere analyse gekoppeld met advies voorschotelt.

Vandaag was dat:

Scheenbeenvliesontsteking of shinsplint.

Shinsplints zijn klachten aan en in de buurt van het scheenbeen. Omdat shinsplints een overbelastingblessure is ontstaat deze geleidelijk. Als er geen verbetering optreedt neem dan contact op met je huisarts.

Stressfractuur van het scheenbeen

Deze blessure ontstaat door langdurige overbelasting. In het scheenbeenbot zijn kleine scheurtjes ontstaan.

Kenmerken

Omdat shinsplints een overbelastingblessure is ontstaat deze geleidelijk. Vooral beginnende wandelaars zijn gevoelig voor shinsplints. Bij ervaren wandelaars kunnen problemen ontstaan als de trainingsbelasting te snel wordt opgevoerd. Ook kunnen de scheenbeenklachten ontstaan bij verandering van ondergrond waarop je wandelt. De eerste pijn voel je een paar uur na afloop van een stevige wandeling. Deze verdwijnt weer in de loop van de dag/avond. Bij de warming-up van de volgende training komt de pijn weer terug. Het herstel na afloop van de training duurt langer. Bij onvoldoende maatregelen is het hersteltijd tussen de trainingen niet lang genoeg en is pijnloos wandelen niet meer mogelijk.

Het probleem correct verwoorden is één ding, het oplossen is natuurlijk een ander paar mouwen.

Morgen komt Florence Nightingale!

Hit van de dag: nr 118

https://youtu.be/oR_0ernhxs4

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-33-sainte-maure-de-touraine-les.html 

 DONDERDAG 13 AUGUSTUS 2020

Etappe 34: Les Ormes – Châtellerault


Ok, dit was met stip de tofste chambre d’hòte die ik al tegengekomen ben op m’n weg en nog bijkomend: het was ook nog eens de goedkoopste. 

Voor 54€ krijg je een grote kamer + badkamer, mag je lekker zwemmen in het zwembad, geeft de fiere gastheer je een rondleiding in zijn wijnkelder en maakt tegelijkertijd de nodige regionale toppers open, kan je s’avonds mee eten met de familie en de andere gasten en krijg je ook nog eens een reuze-ontbijt. 

Hier kom ik zeker ooit nog eens terug, gewoonweg fantastisch. Ik heb hier ook mijn eerste echte compostella-stempel gekregen en hij is prachtig!

Dit is hoe het altijd zou moeten zijn, nu alle pelgrimhuizen in Frankrijk gesloten zijn door de covid kom je eigenlijk nooit andere pelgrims tegen omdat iedereen in dezelfde richting stapt. Gisteren was dat helemaal anders en heb je fijne gesprekken met andere doorreizigers.

Vanmiddag was Chrisje mooi op tijd op onze meeting-point en hebben we ruim de tijd genomen om bij te praten, daarna doorgereden nar Poitiers waar we de komende twee nachten gaan overnachten. Vandaag met de benen geen last gehad, misschien heeft het zwembad gisteren wel wonderen gedaan…

Hit van de dag: nr 117

https://youtu.be/hjy4E-5MTZA

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-34-les-ormes-chatellerault.html 

 VRIJDAG 14 AUGUSTUS 2020

Etappe 35: Châtellerault – Lac de Saint-Cyr 

Special guest: ons chriske


Ons Chris heeft mij vanmorgen weer afgezet waar ze mij gisteren teruggevonden heeft in Chatelleraux.

Ik zie het helemaal zitten, voor het eerst sinds lange tijd geen zware rugzak meer. Ook twee ontstekingsremmers en na lange tijd nog eens een nachtrust met m’n vrouwtje aan m’n zijde moeten er mede voor zorgen dat ik vandaag over het traject vlieg.

21 graden vandaag en bewolkt, ideaal wandelweer, wat een contrast met de voorbije dagen.

Voor de rest vandaag, weinig te zeggen, morgen nationale feestdag: den entrée in Poitiers!

Hit van de dag: nr 116

https://youtu.be/qdYwrFRxKH0

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-35-chatellerault-lac-de-saint-cyr.html 

 ZATERDAG 15 AUGUSTUS 2020

Etappe 36: Lac de Saint-Cyr – Poitiers 

Special guest: ons chriske


Vijftien augustus al vandaag, een feestdag zowel in België, als in Frankrijk. 

Halfoogst da we zeggen. 

De mensen liepen er in Poitiers dan ook feestelijk bij en zeker de marktkramers deden hun uiterste best om het een Vlaming naar zijn zin te maken. Sommigen overdreven zelfs een beetje: aan een viskraampje met veel witte wijn en lekkere visjes hebben we nog 3u gezeten na mijn etappe van vandaag en we mochten absoluut niets betalen. Ik moet het eerlijk toegeven: de Fransen vallen echt wel mee! 

Ik liep op vleugels vandaag, om 6u opgestaan, ons Chriske heeft mij dan weg gedaan naar mijn vertrekpunt van vandaag, zonder zware rugzak (!), en om 10u30 was ik officieel aangekomen aan de kathedraal van Poitiers waar we dan zijn blijven plakken gelijk jullie ons kennen, zo vlug veranderd een mens blijkbaar nog niet. 

Ik geniet van elke seconde van haar aanwezigheid, she’s the best!

Hit van de dag: nr 115

https://youtu.be/O040xuq2FR0

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-36-lac-de-saint-cyr-poitiers.html 

 ZONDAG 16 AUGUSTUS 2020

Etappe 37: Poitiers – Coulombiers 

Special guest: ons chriske


Zondag 16 augustus, met chrisje teruggereden naar Poitiers waar ik gisteren gestopt was. 

Plots een kleine ramp, terwijl we de parking verlaten gebeurd het ondenkbare: mijn linker-schoenzool hangt plots helemaal los. 

Ik vrees voor het ergste maar Chrisje trekt de zool er helemaal af en gaat op zoek achter lijm terwijl ik de etappe aanvang met alleen nog een binnenzool.

Ze stuurt mij na een uurtje door dat ze lijm gevonden heeft in een carrefourke dat toevallig open was op een zondag. Is natuurlijk een noodoplossing, morgen maandag is er een rustdag voorzien, ik zal dan proberen om ergens nieuwe stapschoenen te kopen.

Hit van de dag: nr 114

https://youtu.be/SbyAZQ45uww

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-37-poitiers-coulombiers.html 

 DINSDAG 18 AUGUSTUS 2020

Etappe 38: Coulombiers – Saint-Sauvant 

Special guests: Bruno – Lucia


Gisteren maandag samen met ons Chriske een rustdag genomen. 

Het is te zeggen een rustdag: vermits de 🥾 zool van m’n botin was losgekomen in Poitiers  zijn we naar de dichstbij gelegen Decatlon gereden en hebben daar een nieuw paar gekocht. 

Daarna zijn we naar La Rochelle gereden dat een uurtje verder lag met de wagen. Waarom? Omdat ik volgens mijn liefste dochter Mano pas echt ver ben als ik de oceaan zie…😎

Ik ben er nog niet echt te voet, dat zal pas gebeuren in Bordeaux, maar met de wagen was het alvast niet ver meer. 

Na een lekkere middagmaaltijd in La Rochelle zijn Chris en ik daar vlug weggereden want voor de eerste keer voelde ik een lichte Corona-dreiging in Frankrijk, mondmasker was wel verplicht in heel de stad maar aan de tafeltjes zat iedereen toch wat vrij dicht op elkaar. 

Als we aan het hotel toekwamen zagen we dat Bruno en Lucia juist toegekomen waren met hun fiets. Zij gaan dinsdag en woensdag meestappen met mij en gaan daarna nog een paar dagen fietsen aan de Loire.

Bruno en Lucia waren er al eens bij op de etappes.10 en 11, toen we toekwamen met Diederik in Saint-Quentin. Toen was het niet zo goed gesteld met de kleine teen van Lucia, ze is achteraf zelfs haar nagel verloren, vandaag ging, gelukkig voor Lucia, alles goed met haar voeten. 

Net als met de mijne trouwens in mijn nieuw schoeisel.

Ons Chriske heeft ons vanmorgen afgezet aan het vertrekpunt, de plaats waar ik zondag gestopt was, en is daarna naar Liedekerke teruggereden. Het was heel fijn en vertrouwelijk om haar een vijftal dagen aan mijn zijde te hebben maar aan alles komt een eind…

De hit van de dag draag ik op aan de president van onze coverband van weleer: “Midlive:”.

Net als Diederik wandelt hij, samen met Lucia, hier al voor de tweede keer mee om zijn manager van weleer te steunen. Zoiets vergeet ik natuurlijk niet en dus is het voor mij een kleine moeite om hem op deze wijze daarvoor te bedanken. 

Hit van de dag: nr 113 

https://youtu.be/qFjUOa9kkzE

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-38-coulombiers-saint-sauvant.html

 WOENSDAG 19 AUGUSTUS 2020

Etappe 39: Saint-Sauvant – Saint-Martin-lès-Melle 

Special guests: Bruno – Lucia


De tocht van vandaag begon vrij chaotisch: we passeerden een combi van La Police die met een schaapherder een reconstructie probeerden te maken van de voorbije nacht. 

Verschillende schapen hadden zware beten gekregen van een indringer. Eén schaap dreigde zelfs haar poot te verliezen. 

Wat een geluk dat ons Jilleken, kersvers veearts in Aalst, hier niet bij was, zij had vast en zeker alle schapen gered van een bloederige dood. 

Jill is de dochter van mijn vrouw haar zus Kathleen. Ze heeft onlangs de praktijk over genomen van Marie die het hoofdpersonage speelde in de succesvolle reeks op VTM: 

“Vinger aan de poot”

https://youtu.be/-dfr_uDKLT4

Enfin, ik wijk af. Lucia die vrij nieuwsgierig van aard is, wou de politie nog helpen bij het onderzoek, doch ook zij had geen verklaring voor de vele bloedende schapen, aldus hebben wij onverrichtterzake onze wandeling dan maar voort gezet.

Een beetje later botsten we op tientallen jagers die inmiddels de jacht hadden ingezet op het geheimzinnige beest. Even werd er nog geopperd dat het misschien een nachtelijk uitstapje was van onze eigen Belgische wolvin Noëlla 😉 maar dat idee hebben we vrij vlug laten varen.

Bruno wees de jagers dan maar de weg naar een maisveld alwaar wij een vrij groot geruis hadden gehoord. 

Hopelijk is inmiddels het geheimzinnige beest gevonden en uitgeschakeld en kunnen alle schapen en Lucia weer rustig ademhalen.

Morgen gaat het olijke koppel weer verder met hun reis door Frankrijk, ik vond het zalig dat ze nog eens een paar dagen hebben meegewandeld. 😎

Hit van de dag: nr 112

https://youtu.be/DSOfRApLFyo

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-39-saint-sauvant-saint-martin.html 

 DONDERDAG 20 AUGUSTUS 2020

Etappe 40: Saint-Martin-lès-Melle – Aulnay


Na het ontbijt in het routier-hotel hebben Bruno en Lucia mij weer afgezet op de plaats waar we gisteren gestopt zijn op de camino.

Ik zag het wel zitten, de laatste dagen heb ik geen last meer van m’n schenen en het nieuwe schoeisel zit ook perfect!

Ik had sinds kort al door dat ik niet langer alleen in Frankrijk de camino deed, Anne-Laure & Anthony kwamen we regelmatig tegen en zeker vandaag op deze etappe: achter elke hoek van m’n gps-traject doken ze steeds opnieuw op.

We hebben samen een paar cola’s gedronken tijdens deze etappe en nader kennis gemaakt. 

Het koppel woont tegen de kathedraal van Nantes… 

Juist, deze die onlangs in brand is gestoken en Anthony werkt dan ook nog eens bij de gendarmerie.

Het zijn super-fijne mensen, Anthony had de Camino al eens gedaan en was toen vertrokken in Aachen (ongeveer 2500 km) en Anne-Laure was eveneens gebeten door de microob en heeft in het verleden al eens vertrokken vanuit haar woonplaats Nantes.

Kleine confessie: vandaag heb ik al meerdere malen gedacht aan m’n schoonzusje Kathleen. 

Misschien toevallig, misschien niet… Ik zat tenslotte al thuis sinds eind maart en vermits het een fantastische lente was in België leefde ik de voorbije maanden meestal buiten in onzen hof, op het terras of aan het zwembad.

Kathleen, die achteraan onze tuin (via een poortje) onze buur is en die volledig in de ban is van Chateau Meyland, kwam ongeveer dagelijks om 18u op het terras zitten met de vraag “even wijnen?”…

Nu, er zijn veel vragen waar ik het antwoord niet op weet doch op deze vraag kan u waarschijnlijk ook m’n antwoord al raden…

Aan mij moeten ze zoiets geen twee keer vragen! 

Zij zat, samen met m’n vrouwtje en nog andere familieleden in mijn bubbel en dat hebben we allemaal geweten. 

Het was geen gemakkelijke periode wegens familiale redenen en er moesten vrij moeilijke beslissingen genomen worden. 

Meer dan eens is er aan zo’n zomerse avond een einde gekomen met een lach of een traan, maar elke nieuwe dag werd het hoofd gerecht en gingen we er allemaal terug voor.

Ik ken Kathleen inmiddels van 1988, het jaar dat ik ons Chriske leerde kennen in Leuven. 

Zij is steeds m’n steun en toeverlaat geweest die ik vertrouw in hart en nieren, in goede en mindere tijden. 

Vandaag mis ik ze een beetje en denk dus regelmatig aan haar. 😉

Hit van de dag: nr 111

https://youtu.be/4nX5NvlK1rE

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-40-saint-martin-les-melle-aulnay.html 

 VRIJDAG 21 AUGUSTUS 2020

Etappe 41: Aulnay – Saint Jean-d’Angely


Saint Jean-d’Angely blijkt een heel leuk stadje te zijn met vele verborgen parels. De stad ademt geschiedenis uit. Ooit heeft het hier zwaar gekletterd tussen de autochtone katholieken en de ingeweken protestanten. Migratie is blijkbaar van alle tijden.

De foto van mijn T-shirt met de Compostella-tekst, die het koppel van Nantes gisteren heeft toegevoegd aan hun Pélerin-fb-groep heeft blijkbaar wat indruk gemaakt, andere pelgrims spreken mij spontaan aan en sommigen weten zelfs dat ik van de kanten van Brussel kom gewandeld.

De meeste pelgrims stappen een twee-tal weken en doen dit dan een aantal jaren achteréén. Weinigen stappen het traject van bij hun thuis tot in Compostella in één keer uit.

Normaal zou ik op 15 september stoppen in Saint-Jean-de-Pied-de-Port, aan de voet van de Pyreneeën, en volgend jaar de rest doen maar mijne camino kan nog alle kanten uit. We zien wel. Zowiezo leef ik hier van dag tot dag, je kunt immers niets uitsluiten en het onderhand vermoeide lijf moet dag in, dag uit, ook nog mee willen. 

De laatste dagen krijg ik hier weer meer en meer berichten binnen van tientallen landen waar de Belgen voorlopig niet meer welkom zijn omdat bij hun inmiddels heel ons grondgebied rood is gekleurd, maar ook de omgekeerde situatie komt frequent voor, goede vrienden van mij zijn momenteel in Kroatië op verlof en moeten als ze terugkomen twee weken verplicht in quarantaine. 

Ik denk er het mijne van en probeer elke dag gewoon opnieuw het gezond verstand te gebruiken, lijkt mij het veiligst.

Het komt nu ook in het franse nieuws: de covid-schrik bij de Compostela-Pelgrims wereldwijd zit er goed in. Ik had ook al het gevoel dat het er op andere jaren anders aan toe gaat:  https://youtu.be/OEgh8LzH-Es

Hit van de dag: nr 110

https://youtu.be/jinGW7ZDGPM

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-41-aulnay-saint-jean-dangely.html 

 ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020

Etappe 42: Saint Jean-d’Angely – Juicq – Saintes


Omdat er absoluut geen overnachtingsplaats te vinden was op de etappe naar Juicq had ik geen andere mogelijkheid om dan maar door te stappen tot in Saintes. Knappe stad overigens met veel hotelletjes dus hier geen overnachtingsproblemen. 

Echter is mijn planning nu daardoor helemaal overhoop gehaald en heb ik contact opgenomen met Reinhilde, Jan en Diederik. Zij komen begin september immers nog langs en komen best wel op de juiste plaats toe. 😎

Ik denk dat ik gisteren of vandaag een zonneslag heb opgedaan want alle handelingen verlopen wat moeizamer, beetje rillingen en ook niet zo veel honger vandaag.Anders misschien vanavond eens wat vroeger gaan slapen…

Vrij eigenaardig tafereel vandaag onder de baan. Ik hoorde al van heel ver een prachtige trompet weerklinken in het woud. Hoe meer ik een verlaten dorpje naderde hoe luider die weerklonk. Het bleek uiteindelijk om de overbuur van de kerk te gaan die eenzaam in z’n tuin aan het oefenen was. 

Prachtig om dit vast te leggen maar het filmpje is wat te groot voor deze blog. 

Voor de geïnteresseerden: https://www.facebook.com/hans.junger/videos/10223311414363604/

Geef toe, van een jachtig leven heeft deze mens nog nooit gehoord. 😎

Hit van de dag: nr 109

https://youtu.be/h-mi0r0LpXo

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-42-saint-jean-dangely-juicq.html 

 ZONDAG 23 AUGUSTUS 2020

Etappe 43: Saintes – Pons


Wat een doorgezakte matras en eens vroeg gaan slapen in Saintes allemaal kunnen doen met een mens! 


Vanmorgen goed gemutst Saintes verlaten en koers gezet naar Pons, de eerste tussenstop op weg naar Bordeaux. Niet echt een warme dag vandaag maar toch 4 x van T-shirt gewisseld, het heeft vannacht geregend en de vochtigheidsgraad is heel hoog = zweten!


Aangekomen in mijn overnachtingsplaats van vandaag kon ik niet anders dan laaiend enthousiast te zijn van deze fijne chambre d’hôte genaamd “Buky Palace”.

Dit had ik op heel mijn reis nog nooit meegemaakt, dit huis is zo sfeervol ingericht dat je hier continu zou willen blijven vertoeven. Ik kom hier zeker nog eens terug met ons Chrisje, dit soort van chambres gaat ze zeker waarderen.

De gastvrouw is Paskalle (jawel met een “ k”) en ondanks dat ze zelf vier dochters en vier zachtaardige katten heeft is ze zelf geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. 

Dadelijk bij het binnen komen kreeg ik dan ook mijn eerste instructies: schoenen uit, zet u aan de keukentafel, drink iets en vertel wie je bent… 

Ze verklapte mij dan ook vrij vlug dat er nog vier andere Belgen “in the house” waren. Een familie van Herent (tegen Leuven) die op de terugreis waren van de Pyreneeën en besloten hadden om nog een laatste lui dagje in te lassen. Na een kort dutje ging ik dan ook eens aan het zwembad nader kennis maken.

Joris & Inge hadden met hun superleuke kiddos, genaamd Tille & Fien, een intense bergtocht in de Pyreeënen achter de rug. 

Met Inge had ik al vlug een gespreksonderwerp, zij zet zich ook regelmatig in voor een vzw tvv de warmste week, die vorig jaar een superbedrag van 5000€ bijeen gehaald heeft.

Joris werkt aan de Provincie en is iemand met wie je u dadelijk op uw gemak voelt en hun dochters, in het begin misschien nog wat afwachtend, maar vrij vlug hun eigenste zelve zijn gewoonweg super!

Het deed mij allemaal een beetje denken aan vroeger toen onze Axel in het vijfde jaar zat en ons Mano’ken naar het tweede middelbaar ging: soortgelijke situatie en leeftijdsverschil.

Heel sympathieke mensen en toen Joris en Inge mij mee vroegen om mee uit te gaan dineren heb ik dan ook geen ogenblik getwijfeld. 

Het etentje was zeer aangenaam op een super-locatie in Pons. Het was overigens heel fijn om nog eens een avondje gewoon nederlands te praten, niettegenstaande dat alle garçons in Frankrijk, zoals jullie inmiddels al weten, waanzinnig hun best doen om van het Engels hun nieuwe voertaal te maken.

Waarschijnlijk zien we mekaar nog even terug aan het ontbijt morgenvroeg voor ze terug vertrekken naar het Leuvense en anders lieve mensen: Hasta La Vista!

Verder heb ik ook nooit goed het begrip boksen  begrepen, zo op mekaars kop slaan en zo, maar bon als Delphine vanavond wint zijn we natuurlijk wel weer een beetje patriottisch.

Hit van de dag: nr 108

https://youtu.be/b_SUNDJT9DY

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-43-saintes-pons.html 

 MAANDAG 24 AUGUSTUS 2020

Etappe 44: Pons – Saint-Genis-de-Saintonge – Mirambeau


Tijdens de lange Camino-road trekken we ons onderweg op aan een soort van mijlpalen, dit om het in het hoofdje allemaal nog wat overzichtelijk te houden.

Zo herinner ik mij sommige, voor mij heel belangrijke, mijlpalen: 

De overigens totaal niet aangegeven grensovergang tussen België en Frankrijk, de aankomst in Saint-Quentin in het gezelschap van Diederik, Bruno en Lucia…, mijn passage aan de Notre Dame in Parijs, de aankomst in Orleans in het gezelschap van Jackie, An, Willy en Norine…Etappe 28 waar ik samen met Diederik, Reinhilde en Jan de kaap van de 600km heb overschreden, de aankomst in Poitiers (800 km) in het gezelschap van ons Chriske en dan als voorlopige kers op de taart vandaag, de kaap van 1000 km  die ik vandaag overschreden heb.

De meeste pelgrims vormen dan met veel steentjes het getal 1000 en nemen dan een selfie maar daar had ik geen energie meer voor dus heb ik gewoon op het internet gaan zoeken naar een paar leuke afbeeldingen om dit te vieren.

Deze morgen nog vlug. samen het ontbijt genomen met het fijne gezin van gisteravond.

Ze hebben onderweg nog een heel mooie reactie gegeven op de blog van gisteren en dat doet steeds plezier! Thx!

Hit van de dag: nr 107

https://youtu.be/_Yhyp-_hX2s

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-44-pons-saint-genis-de-saintonge.html 

 DINSDAG 25 AUGUSTUS 2020

Etappe 45: Mirambeau – Etauliers – Saint Seurin De Cursac


Ze hadden mij vanmorgen bij het ontbijt al gewaarschuwd en plots na 4 km was het zover! De eindeloze wijngaarden met witte druiven, die ik al mag aanschouwen vanaf de Loire-streek, werden plots vervangen door wijnstokken met mooie purperen druiven.

Het ultieme bewijs dat ik de grens van de Bordeaux-streek was overgestoken. Wederom een opsteker dus. 

Het stappen vandaag ging verbazingwekkend goed. Kan ook moeilijk anders in zo’n ultiem landschap met zoveel bekende namen van wijnkastelen, het één nog mooier dan het andere.

Plots telefoon van het hotel in Etauliers waar ik voor vanavond had gereserveerd. Dat er een overboeking was en dat ze mijn kamer waarIn weliswaar drie bedden in stonden hebben moeten weggeven aan een andere familie en dat ik dus een ander hotel moest zoeken.

Maar dan kenden ze mij nog niet! 😎

Heb booking.com gecontacteerd en hun een oplossing gevraagd en ik moet zeggen, ze hebben hun uiterste best gedaan. In het begin waren hun vervanghotels veel te ver voor mij, maar éénmaal dat ze door hadden dat ik te voet op weg was naar Compostella, kon men daar  perfect inschatten hoeveel uur ik langer zou moeten wandelen vandaag. En dat de prijs wat duurder ging uitvallen kon ook geen kwaad, die extra-meerprijs ging men doorrekenen met de hotelbaas die het aangedurfd had om dubbele boekingen te aanvaarden.

Vandaar dat ik nu onverwacht zit in “Saint Seurin De Cursac“ op enkele kilometers van Blaye waar ik de overzetboot moet nemen. Dat staat nu plots morgen al op het programma ipv overmorgen maar goed, we passen ons elke dag weer aan.


Hit van de dag: nr 106

https://youtu.be/-T2MIGuA8p4

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-45-mirambeau-etauliers-saint.html 

 WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2020

Etappe 46: Saint Seurin De Cursac – Blaye – Lamarque


Vanmorgen in Blaye met de overzetboot de Gironde overgestoken. Vermits hier zeer weinig overnachtingsplaatsen zijn ben ik de office de tourisme binnengestapt en die hebben mij naar een chambre d’hôte gestuurd enkele kilometers verder. Voor 35€ aperitief – avondeten – douche – overnachting – ontbijt en alsof het nog niet voldoende was heeft de gastvrouw ook nog eens m’n was gedaan. Goeie deal dus vandaag.

De mevrouw vertelde mij ook dat de grens naar Spanje dicht ging gaan morgen en dat heel Parijs rode zone wordt. 

Ik was de laatste dagen nochtans aan het twijfelen geslagen om na mijn aankomst in Saint-Jean-de-Piede-Port ook nog de Pyreneeën over te steken. Zou eigenlijk ideaal geweest zijn: nog steeds economisch werkloos en ondertussen zijn de benen optimaal. Maar goed, overmacht dus en ik zal daar dan voorlopig maar stoppen en hopelijk volgend jaar de rest dan afwerken. 

Hit van de dag: nr 105

https://youtu.be/yoxgbX0S3qA

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-46-saint-seurin-de-cursac-blaye.html 

 DONDERDAG 27 AUGUSTUS 2020

Etappe 47: Lamarque – Arsac – Le Pian-Medoc


Vandaag aan enkele van de mooiste en duurste wijnkastelen van Frankrijk gepasseerd. 


Margaux zelf is maar een heel klein dorpje maar de kastelen die op het grondgebied liggen zijn spectaculair. Hier in deze streek kan je niet anders dan de plaatselijke rode wijntjes proeven, ze zijn trouwens ook veel goedkoper dan bij ons.

Vandaag heb ik een paar uur gezelschap gekregen van een andere pelgrim die een beetje in hetzelfde schuitje zit als ik.

T’is te zeggen: hij was tot voor kort kabinetschef van de burgemeester van Orleans maar na de verkiezingen die slecht uitgevallen waren voor de burgemeester heeft hij, en heel het kabinet, hun biezen mogen pakken. 

Vandaar dat de man (27 jaar overigens), net als ik, ook veel tijd heeft om te stappen tot Saint-Jean.

Echt spraakzaam was hij anders niet, het heeft mij toch een uur of twee gekost om erachter te komen wat er zoal achter de schermen speelt in zo’n stadsbestuur gelijk Orleans. 

Nu ik daarachter gekomen ben kan ik misschien een gooi doen naar een politieke functie in Liedekerke?  😎 

(Euh, was maar een grapje!!!)

Tot mijn grote vreugde, en dat meen ik echt, doet het mij enorm plezier dat de mensen zo meeleven met het compostela-initiatief. 

Er worden momenteel op een paar plaatsen dan toch een paar acties gevoerd om dan toch wat geld op te halen voor De Warmste Week van Studio Brussel. En “Allemaal Warm” zal op het eind van dit jaar, ondanks alle tegenslagen die ook wij gekend hebben, toch nog wat geld kunnen afgeven!

Ik dank dan ook reeds nu wederom alle cafébazen en de vele vrienden en kennissen die zich, op de één of andere ongewone manier, aan het inzetten zijn om mij, en natuurlijk de Valier, een hart onder de rugzakriem te steken! ❤️❤️❤️

Morgen, normaal gezien, aankomst in Bordeaux, lang naar uitgekeken!

En nu effe terug naar de film Heartburn met de twee beste acteurs ter wereld: 

De niet te evenaren Jack Nicholson & Meryl Streep

Hit van de dag: nr 104

https://youtu.be/c0A7jAVDPJU

of

https://youtu.be/PjEmBD5eCG8

of

https://youtu.be/yS9PCBtMuW4

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-47-lamarque-arsac-le-pian-medoc.html 

 VRIJDAG 28 AUGUSTUS 2020

Etappe 48: Le Pian-Medoc – Bordeaux


Vandaag Bordeaux bereikt, een zoveelste mijlpaal waar ik al heel lang naar uitkijk. 

Weliswaar zal ik bewust morgen pas het hart van Bordeaux aandoen, ik zit nu voorlopig nog maar aan het Lac van Bordeaux, op een zes-tal km van het centrum. Hier, in deze buitenwijk, is nog steeds heel weinig volk op de baan, vanaf morgen wordt het weer mondmasker op en opletten in de drukke binnenstad.

Vandaag al 33 dagen weg uit Liedekerke, zo lang ben ik nog nooit weggeweest. Ik heb wel eens overwogen om eens een weekend naar huis te gaan en een paar dikke knuffels te geven aan m’n Chrisje en aan Axel en Mano maar dit is voor het moment gewoon veel te kostelijk en trouwens, maandag moet ik al weer terugzijn want dan komen er weer een paar medestappers toe om er vanaf dinsdag weer een lap op te geven.

Volgende blog gaan jullie dus pas na dinsdag kunnen inkijken hetzij na de 49-ste etappe.

Hit van de dag: nr 103

https://youtu.be/tvtJPs8IDgU

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/08/etappe-48-le-pian-medoc-bordeaux.html 

 DINSDAG 1 SEPTEMBER 2020

Etappe 49: Bordeaux – Léognan 

Special guests: Jan & Reinhilde


Bordeaux was geweldig! Achter elke hoek een, voor mij toch, nieuw supergezellig pleintje met allemaal leuke terrasjes en restaurants, het één nog knusser dan het andere. 

Gisteravond zijn Reinhilde en Jan toegekomen in Le gare du Bordeaux. Op enkele uren tijd stonden ze hier met de TGV, ongelooflijk hoe snel je hier kan staan als je er zin in hebt.

Voor Jan is het na de eerste etappe naar Halle en een bezoek aan de Loire reeds de derde maal dat hij mij gezelschap gaat houden deze week. Voor Reinhilde, de tweede maal. 

Net als bij mijn andere bezoekers hebben ze de microob ook duidelijk te pakken en het zou mij niet verbazen moesten ze de Camino van bij hun thuis ook eens volledig aanvatten binnen afzienbare tijd. 

Het duurde vandaag tot de middag eer we uit de buitenwijken van Bordeaux geraakten maar daarna veranderde plots het landschap volledig van aanblik. We zitten nog wel even in de streek van de Gironde, pas binnen 40 km beginnen De Landes, een enorm bosrijk gebied, veelal met pijnbomen, dat tot in Dax doorloopt. Het was weer een geweldige mooie dag waar we terug enorm van genoten hebben. Het is alsof ze nooit niet zijn weg geweest. 😎

Heb vernomen van ons Chriske dat onze Axel binnen twee dagen z’n laatste examen moet doen van z’n tweede zit, ik wens hem veel sterkte toe! Ons Mano, die in Gent gaan studeren was in augustus is er al vanaf en is beginnen feesten, wat waarschijnlijk normaal is na zo’n intense periode. Ik vraag mij plots af of m’n kinderen al wat Gents spreken nu dat ze al een paar jaar ginds op kot zitten…

Hit van de dag: nr 102

https://youtu.be/64zALXIipBo

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-49-bordeaux-leognan.html 

 WOENSDAG 2 SEPTEMBER 2020

Etappe 50: Léognan – Le Barp 

Special guests: Jan & Reinhilde


50 ste etappe vandaag! 

Moesten het nu echt 150 etappes zijn tot in Compostella dan zou dat willen zeggen dat ik nu nog maar op een derde zit van het totaal aantal. Maar volgens mij zit ik al een stuk verder, misschien wel al in de helft van de totale afstand.

Gister en vandaag hebben we wel een tiental kilometers (heen en weer naar de airbnb meer gedaan dan dat de etappe van gister lang was. 

Simpelweg omdat Reinhilde het heel moeilijk had om overnachtingsplaatsen te vinden voor onzen driëen in deze streek van Frankrijk.

Maar als ze iets op het oog heeft is het telkens wel in orde, superleuke madam van de Airbnb van gister en een heel leuk hotelletje vandaag.

Telkens wel met een zwembad waar we vandaag na de vrij zware, warme etappe met veel plezier hebben ingesprongen.

De Jan, die toch wel vrij veel af weet van wijn, is hier in het mekka van de Bordeaux-wijnen, z’n hart aan het ophalen. Veel namen van wijnkastelen die voor mij totaal onbekend zijn doen bij hem een belletje rinkelen. Volgens hem zijn de prijzen van die wijnen hier ook interessanter dan bij ons. Tenminste als je ze in een groot warenhuis koopt. Maar vermits we hier niet met de wagen zijn beperken we ons met wat naar de chateau’s te kijken.

Hit van de dag: nr 101

https://youtu.be/DXSyQjppqG0

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-50-leognan-le-barp.html 

 DONDERDAG 3 SEPTEMBER 2020

Etappe 51: Le Barp – Béliet 

Special guests: Jan & Reinhilde


Wat heb je vandaag geleerd Jan? 

Dat de Landes niet voor het lachen zijn!

Heel veel agressieve dazen die in onze benen en rug bijten en wij hadden vandaag eigenlijk te  weinig voorzorgen genomen. Dus vanaf morgen terug de lange pijpen aan de wandelbroek en ons royaal besprenkelen met citronella. 

Het is volgens Jan eigenlijk heel normaal dat die diertjes zo agressief zijn, nergens in de buurt water te bespeuren en wij zijn gemakkelijke prooien in hun ogen.

Minder goed nieuws vanuit België, m’n goede vriendin Norine, voor wie ik in eerste instantie ooit den eerste keer naar Halle ben gestapt, is van haar trap gevallen en heeft verschillende breuken opgelopen. Ze had nochtans goed nieuws gehad betreffende haar bloedwaarden etc… maar heeft in al haar euforie een serieuze schuiver gemaakt. 

Ik heb haar beloofd dat ik zal stoppen in Sint-Jean-… en dat ik binnen afzienbare tijd met haar de rest van de etappes naar Compostela zal uitstappen. Hoeveel pech kan trouwens iemand hebben… Lieve groeten dus aan haar en zie maar dat je vlug heelt.

Hit van de dag: nr 100

https://youtu.be/Ic4M4Dfqns0

of

https://youtu.be/UXWhDRGxhy8

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-51-le-barp-beliet.html 

 VRIJDAG 4 SEPTEMBER 2020

Etappe 52: Béliet – Moustey 

Special guests: Jan & Reinhilde


Beeld je in: ‘s morgens vertrekken aan 12 graden en een paar uur later zomaar effe 38 graden! 

De zeer joviale maar ook standingrijke (hij is tenslotte president van de Rotary van de Landes) hotelbaas legt het ons vannamiddag allemaal met veel plezier uit:

Hier in de Landes heerst er een soort woestijnklimaat met vrij koude nachten en heel warme dagen. Vermits er geen enkele overnachtingsplaats te bespeuren was op onze Compostela-route hebben we een taxi genomen naar een hotelleke dat een 15-tal km van het parcours verwijderd is, maar geen nood, de hotelbaas zet ons morgenvroeg weer af op ons achtergelaten traject.

Blijkt dat de hotelbaas nog een ex-marketing-manager van het immense bedrijf Schneider is geweest, dus ja, ik heb vandaag een paar boeiende werkgerelateerde gesprekken kunnen voeren over iets waar ik dan toch wat verstand van had. 😎

De Hotelbaas heeft mij ook laten zien waar precies het baskenland begint in Frankrijk en heeft mij ook nog wat geschiedenis meegegeven. Vanaf Bayonne moet ik mij aan een compleet andere streek verwachten, iedereen spreekt hier vol lof over het baskenland.

Voor de rest moet ik toegeven dat ik na morgen m’n partners in crime ga missen, ze zijn geweldig, Jan zou gewoonweg alles doen om het naar m’n zin te maken en Reinhilde die vloeiend Spaans spreekt zal ik volgend jaar nog hard nodig hebben als ik het resterende stuk nog ga uitvoeten. Morgen nog een laatste wandeldag met hun!

Hit van de dag: nr 99

https://youtu.be/6k2z_4vQUu8

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-52-beliet-moustey.html 

 ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020

Etappe 53: Moustey – Labouheyre 

Special guests: Jan & Reinhilde


De weg er naar toe is even belangrijk als het doel…

De Camino is zwaar, eigenlijk loodzwaar. Het is niet zozeer het aantal km’s dat dagelijks moet afgelegd worden, tussen de 20 á 30, het is ook niet de hitte en de daarmee gepaarde dorst die mij elke dag weer blijven verbazen, het is vooral de dagelijkse opéénvolging van al die (53) etappes wat soms een beetje moeilijk te harden is. 

Meestal ligt oververmoeidheid aan de basis van de ongemakken en mijn vrouwtje heeft mij dan ook de raad gegeven om er eens vroeg in te kruipen. Dat ik daar niet zelf op kom…😎

De camino is ook de grootste mind-fuck ever. Zogezegde “grote” problemen van vroeger zijn inmiddels compleet opgelost en waren eigenlijk maar kleine obstakels en omgekeerd, lichte irritaties tijdens bvb een telefoongesprek met het thuisfront worden tijdens het wandelen veel te veel uitvergroot. 

Maar dat waait ook wel allemaal over, focus nu op de laatste week tot in Saint-Jean-de-Pied-de-Port.

Het was zaterdag ook vooral de laatste etappe met Jan en Reinhilde en dat hebben we s’avonds uitgebreid gevierd. Hasta la vista guys en bedankt voor het meestappen de voorbije week!

Hit van de dag: nr 98

https://youtu.be/f5YQkgSaZ38

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-53-moustey-labouheyre.html 

 ZONDAG 6 SEPTEMBER 2020

Etappe 54: Labouheyre – Onesse-Laharie


Weer alleen op pad vandaag, Reinhilde en Jan namen vanmorgen de trein naar Bordeaux en daarna de TGV richting België. Ik denk wel dat ze volgend jaar nog eens zullen terugkomen naar het Spaans gedeelte, ook zij hebben duidelijk de Camino-smaak te pakken. 

Je moet er wel wat voor over hebben om mij nu nog  te komen bezoeken in m’n laatste week van het Franse deel van mijn Camino. Kris van ‘t Signaal die morgen afkomt met trouwe Diederik zal vertrekken om 5u ‘s morgens in Liedekerke. Normaal komen ze mij dan in de late namiddag in Taller zoeken en gaan we daarna naar ons hotel in Dax. 

De Kris was, weliswaar met de fiets, al eens meegeweest toen ik vertrok aan het kasteel van Seneffe en voor Diederik is het inmiddels den derde keer dat hij enkele dagen komt meestappen. Het is duidelijk dat de broer van Reinhilde ook de microob te pakken heeft.

Alhoewel het goed ging vandaag, geen mulle zandwegen zoals gisteren en ook heel de dag bewolkt, ben ik inmiddels toch opnieuw stikkapot. Eens vroeg gaan slapen staat straks zeker op het programma want morgen komt er weer bezoek.😎😓

Voor de rubriek muziek heb ik zojuist een geweldige veelzeggende tekst gevonden, denk maar eens goed na van welk liedje dat dit komt, Als je het echt niet weet, de juiste link heb ik eronder gezet…🥺

Leven van gratis voedselbonnen

Water in de melk door een gat in het dak

Waar de regen doorheen kwam

Wat kun je eraan doen?

Tranen van je kleine zus

Ze huilt omdat ze geen enkele jurk heeft die niet is opgelapt

Om aan te doen naar een feest

Maar je weet dat ze er wel overheen komt

https://youtu.be/SVmjKHkgxis


Op die manier kunnen we toch allemaal teksten schrijven? 

Geef mij dan maar het echte werk van de Salvador da Bahia-drums die ik ooit nog mocht aanschouwen in Brazillië.

Hit van de dag: nr 97

https://youtu.be/QNJL6nfu__Q

https://youtu.be/_QqCu0ktlhM (live)

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-54-labouheyre-onesse-laharie.html

 MAANDAG 7 SEPTEMBER 2020

Etappe 55: Onesse-Laharie – Gourbera 

Special guests: Diederik & Kris


Reinhilde, die terug aan het werk is gegaan bij de VDAB, heeft mij vandaag een berichtje gestuurd met de mededeling dat er vrij veel collega’s van haar de blog dagelijks volgen. 

Er was er zelfs eentje bij die opmerkte dat dienen Hans nog çava was voor zijne leeftijd. 😓

Nu dat van mijne leeftijd mogen ze zelf uitvissen, kleine tip, ik verjaar op Sint-Elooi…

Dat van het aantal bloglezers kan ik wel eens opzoeken, ik steek er tenslotte toch steeds wat dagelijkse energie in en meten is weten: 

Uitprint van google-analytics:

Geen Herman-Brusselmans-cijfers maar ‘t valt wel mee. We zullen er alvast tot zondag mee voort doen voor de liefhebbers.

De VDAB dus, de Vlaamse Dienst voor arbeidsbemiddeling. Ik veronderstel dat die mensen enorm veel werk gaan hebben binnenkort om al die corona-werklozen terug aan het werk te krijgen. Ik wens ze nog veel succes toe en inderdaad, de camino wandelen is goed voor elkeen om ons eens te herbronnen.

Vannamiddag om 17u hebben mijn nieuwe gasten Died en Kris mij komen ophalen aan een kerk in een godvergeten gat en mij met de wagen naar Dax gebracht alwaar ik in een prachtig koloniaal hotel werd ingeschreven. Morgen gaan we er weer voor maar eerst effe bijkomen.

Misschien nog een leeftijdstip over mezelf: nu zondag, als ik aankom in Saint-Jean-de-Pied-de-Port stopt mijn midlive-crisis. Die zal dan ongeveer een 20 jaar in mij gewoekerd hebben. Vanaf maandag ben ik van plan om rustig oud te worden met ons Chriske en niet te zot meer doen…😇

Hit van de dag: nr 96

https://youtu.be/gJwNoxgW8JA

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-55-onesse-laharie-gourbera.html 

 DINSDAG 8 SEPTEMBER 2020

Etappe 56: Gourbera – Dax 

Special guests: Diederik & Kris


Zalig vandaag, voor het eerst in 56 etappes gestapt zonder rugzak, ne keer goed voor mijn stramme rug. Kris is immers onze verbindingsofficier en heeft mij en ook Died vanmorgen afgezet waar ik gisteren gestopt was. 

De etappe naar Dax verliep zeer vlot en even na de middag waren we alweer op de bestemming: ons grandioos hotel Le Splendid, een hotel dat nog overschiet uit het koloniale verleden van Frankrijk.

Tijd genoeg vannamiddag om even een bezoekje te gaan brengen aan Capbreton. Volgens Kris het mekka voor alle surfers die hier in de bocht van de atlantische kust hun hartje kunnen ophalen. Volgens ons Chriske komt m’n dochter, ons Mano hier deze week ook nog naar toe. Hopelijk kunnen we ergens afspreken in de loop van deze of volgende week.

Hit van de dag: nr 95

https://youtu.be/UbYQErtM9Zk

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-56-gourbera-dax.html 

 WOENSDAG 9 SEPTEMBER 2020

Etappe 57: Dax – Peyrehorade 

Special guests: Diederik & Kris


Onwaarschijnlijk, we verlaten Dax en we zitten dadelijk in het voorgebergte van de Pyreneeën. Volgens Died hebben we vandaag 300 hoogtemeters gedaan, een lichte voorproef van wat ons te wachten staat na Saint-Jean. Vandaag was het zoals in de koninginnerit in de Tour de France, volgens mij de mooiste etappe sinds ik vertrokken ben.

Onderweg werden we verrast door de Kris die een ganse picknick-stand voor ons had klaar gemaakt. Kris rijdt hier rond met z’n auto en met z’n koersfiets en kan ons via de gsm-locatiebepaling vlot terugvinden. Thx Kris voor de lekkere maaltijden die je voor ons hebt klaar gemaakt dezer dagen. 

Hit van de dag: nr 94

https://youtu.be/le6uFnLwqYU

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-57-dax-peyrehorade.html 

 DONDERDAG 10 SEPTEMBER 2020

Etappe 58: Peyrehorade – Bergouey 


Kris en Diederik hebben zich vanmorgen een beetje overslapen. Bedoeling was dat ze om 6u gingen wakker worden en dadelijk zouden vertrekken. 

Het Signaal, Kris z’n Liedekerkse brasserie, moet immers open gaan om 17u en het is nog een heel stuk rijden. Hopelijk hadden ze in Parijs niet teveel problemen. Ik bedank ze uit de grond van mijn hart voor de voorbije mooie dagen.

De zandwegen van de Landes en de eerste etappes via kleine wegjes vol steentjes in dit voorgebergte eisen hun tol. Mijn voeten staan weer zoals in de eerste etappes vol blaren. Straks werk aan de winkel om ze weer wat op te lappen…

Ik ben vandaag ten lange leste nu toch in het Franse Baskenland geraakt. De mensen zijn hier zeer vriendelijk en vragen mij regelmatig of ik niets nodig heb. Ze waarschuwen mij ook voor dit weekend want men verwacht hier 38 graden in de streek.

Lang geleden dat ik een zomer meemaak zonder muziekfestival. Andere jaren ga ik steevast met dezelfde vrienden naar Werchter-Classic voor een dagje muzikaal vertier met steeds een grote klepper à la Bruce Springsteen als hoofdact. In z’n diepste binnen wist hij het toen ook wel: we zijn allemaal geboren om de camino te lopen.

Hit van de dag: nr 93

https://youtu.be/uNzT-c5neCk

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-58-peyrehorade-bergouey.html

 VRIJDAG 11 SEPTEMBER 2020

Etappe 59: Bergouey – Larceveau


Ik vind het ergens wel een beetje sneu voor al die vrienden die op de één of andere etappe hebben meegestapt  maar zo is het nu éénmaal.

Vandaag was ongetwijfeld de mooiste etappe tot nu toe. Ook de zwaarste, ik was regelmatig buiten adem en we spreken hier nog maar over hoogteverschillen van 300 à 400m boven zeespiegel maar dit dan wel heel de dag door, steeds maar op en neer in een zinderende hitte. 

Wat gaat dat worden in de echte Pyreneeën, slik…😱

Gelukkig waren er vele mensen aan het sporten op de bergflanken en had ik een excuus om op tijd een babbeltje te slaan om even uit te rusten.

Zo’n berg-op-gesprek met de Basken verloopt meestal in dezelfde bewoordingen: 

Hans: Bonjour

Bask: Bonjour.

Hans: C’est lourd hé.

Bask: (geeft details over de berg)

Hans: Ok, merçi.

Bask: Tu viens d’ou?

Hans: Bruxelles.

Bask: Eh bien, ça c’est courageux!

Hans: Sans doute, même un peu fou, merçi et au revoir.

Maar met beeld en klank erbij kan men zich misschien nog een beetje meer inleven: Het desbetreffend filmpje is echter te groot voor deze pagina, jullie kunnen het wel alsnog bekijken op de FB-pagina van vzw De Valier, de instelling waar we het natuurlijk ook een beetje voor doen.

https://www.facebook.com/127703550662800/posts/2807026409397154/?extid=RRTJR56xHYIYHcPs&d=n 

Verder wordt het bij elke afgelegde km heel duidelijk dat de camino big business hier is in Baskenland.

Het begint al in Ostabat waar ik daarnet ben langsgekomen, onwaarschijnlijk hoe er plots zoveel chambres en gites te bespeuren vallen op mijn route. Hiervoor op “la voie de Tours” moest ik soms uren zoeken om een overnachtingsplaats te vinden maar hier staan ze gewoon gelijk paddestoelen in de grond. Heb dit dan ook even opgezocht voor de geïnteresseerden:

Le nom d’Ostabat vous dira forcément quelque chose si vous êtes pèlerin, ou si vous prévoyez de vous lancer sur le chemin de Compostelle. Eh oui ! À quelques kilomètres au nord du village, se retrouvent trois des principales voies du chemin de Compostelle (Voie de Tours, du Vézelay et du Puy en Velay), pour former le fameux GR65, qui traverse Ostabat.

Opeens zie ik pelgrims verschijnen uit alle hoeken en kanten, dat was me nog niet eerder overkomen. Begroetingen alom! Sommigen waren zelfs een beetje onder de indruk van mijn vertrekpunt. 👍

Nu ik een naam heb opgebouwd in het pelgrimsmilieu kan ik dan ook niet anders dan morgen in één ruk naar Saint-Jean-de-Pied-de-Port te stappen, nog een twintig km maar wel met enkele serieuze kuitenbijters. Dat wordt dus weer afzien…😓

Ik heb dan ook, weliswaar met een klein hartje, de planning wat moeten aanpassen en kom daar nu morgen al aan ipv zondag.

Hit van de dag: nr 92

https://youtu.be/IcrbM1l_BoI

Foto’s:

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-59-bergouey-larceveau.html

 ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2020

Etappe 60: Larceveau – Saint-Jean-Pied-de-Port


‘Zelfbewijzingsdrang’

Zelf had ik het woord nog nooit gehoord en ook op google en wikipedia hoorden ze het in Keulen donderen. 

Het is nochtans uitgesproken geweest door één van de cafébazen die mij onlangs bezocht hebben. Weliswaar in een zekere context: “Hans lijdt aan een zekere vorm van zelfbewijzingsdrang”.

Nu moeten jullie weten dat ik steeds vrij hoog heb opgelopen met cafébazen zoals daar zijn: de legendarische Frank, Stef en Peter van ‘t Groot-genoegen, de Chris van ‘t Schuurtje in Dilbeek, Swa Devos van De Living, Willy & Norine van den Ouden Belg in Relegem, An en Kris van den Bloeiende Wyngaerd / CafKa, Manu en Kris van café Manu in Ternat, indertijd mijn broer met de Max in Bodegem, Patrick & Betina van den Appel, Annick en Kris van ‘t Signaal, en zovele anderen cafébazen die we in deze levensloop hebben leren kennen.

Ik hou van de rechttoe-rechtaan stijl die cafébazen hanteren, zij kennen hun klanten door en door en weten met hun jarenlange ervaring precies hoe ze al die verschillende karakters moeten aanpakken. In mijn ogen zijn cafébazen halve psychologen geworden door de jaren heen. Dus als een cafébaas zo een nieuw woord samenstelt luister ik, denk daar een paar etappes over na en kan tenslotte de man alleen maar gelijk geven. Het fenomeen bestaat wel degelijk.

Ik heb inderdaad een drang om jaar na jaar mezelf te bewijzen. De gebruikelijke werkwijze is vrij simpel: we nemen één of ander idee dat tamelijk hoog gegrepen is, we proberen het in de media te krijgen zodat het overal geboekstaafd staat en er vooral geen weg meer terug is, we koppelen er één of ander goed doel aan vast en we voeren dit aangepaste vreemd hersenspinsel, met soms heel veel twijfels en kopbrekens, uit tot het vooropgezette objectief behaald is.

Waarom al die moeite doen hoor ik u al zeggen, precies Tomtesterom…

Wel, misschien zit ik nog wel met een soort minderwaardigheidscomplex, een overblijfsel vanuit mijn jeugd? Wie weet…

Maar volgens mij zit het eerder in mijn, voor nog een achtste, duits bloed. 

Mijn 100% duitse grootvader Paul Jünger greep in 1935 eveneens zijn moed bijeen en werd fotograaf in Brussel. Wijlen mijn vader André Jünger  (+1975) heeft in Brussel de eerste Vlaamse judoclub “Het half maantje” opgericht, gelegen onder de legendarische Waltra in de Vlaanderenstraat, naast de graaf van Egmont. Hij stond ook mee aan de wieg van de Dilbeekse Vlaamse jeugdclub “den Oosthoek”. 

Ge ziet, het bewijzen en het bevestigen  zit een beetje in de bloedlijn.

Geen zorgen, voorlopig is onze aller Axel de enige die de achternaam Jünger kan voortzetten in België, mijn broers hebben immers vier meisjes op de wereld gezet en mijn zusters vier jongens. We zullen wel zien wat er van komt, geen druk op da manneke…

Zo, nu we mijn probleem hebben ontleed en bloot gelegd, ééntje waar ik eerlijk gezegd wel mee kan leven, gaan we weer verder met de orde van de dag: de laatste etappe tot in Saint-Jean-de-Pied-de-Port!

Awel, ze was nog mooier en zwaarder dan gisteren. Prachtig om hier te mogen rond te toeven in deze unieke omgeving. It was for sure de allerbeste!  

En dan eindelijk na 60 etappes en 1350km:

De heel lang naar uitgekeken aankomst aan de prachtige toegangspoort van Saint-Jacques, de redelijk unieke ingang tot Saint-Jean-de-Pied-de-Port.

Het eerste deel van de Camino is binnen! 

Eigenlijk zou ik morgen willen beginnen aan het tweede deel en vlug nog de Pyreneeën oversteken tot in Roncesvalles. 

Iedereen hier raad het mij aan nu mijn benen en voeten zo goed getraind zijn, maar dat Spanje volledig in het corona-rood zit, dat ze hier in Frankrijk terug de 5km-regel willen uitvoeren, dat ik misschien geen vervoer terug vindt, dat en de extreme temperaturen die ze hier de komende dagen geven houden mij tegen.

Trouwens ik vind dat ik voor dit jaar genoeg bewezen heb, het zal voor volgend jaar zijn. Zoals jullie mij kennen zal ik de vertrekdatum ruim op voorhand aankondigen zodat weer iedereen de kans krijgt om dit aan te stippen in zijn agenda om eventueel mee te gaan, Waarschijnlijk ergens rond het paasverlof als het wat minder warm is. 😎

Vergeet ook zeker geen Sint-Jacobsschelp te kopen voor De Valier als je eens aan den Appel passeert.

Ik wil iedereen uitdrukkelijk bedanken die op de één of andere manier heeft bijgedragen aan deze queste:

 • Iedereen die een compostela-schelp heeft laten omhoog hangen, want daar gaat het toch ook over.
 • Mijn partners in crime die meegeholpen hebben aan de voorbereidingen van de eerste etappe: jackie, an & de one and only noëlla. 
 • Alle wandelaars van de eerste etappe naar Halle die mij de inspiratie gaven om dit verder te doen, zeker Norine die toen ook nog aan het vechten was maar zeker ook Kris Lombaert, de grote ervaringsexpert in camino’s.
 • M’n schoonzusje Kathleen en Patrick die voor mij al een paar etappes hadden gestapt vanuit Halle en mij definitief hebben overstag gehaald om dit ook te doen.
 • De media om mij onder druk te zetten en te houden: Tom van HLN – Matthias van Het Nieuwsbad – Greet Claes, Ilja Biesemans en heel het team van Ring-tv –  de mannen van Radio MooyZo van Aalst voor het memorabele radio-interview…
 • Mijn werkgevers bij Trilec die mij mijn ding lieten doen. @Philippe @Annemie. Hopelijk kan ik binnenkort weer aan de slag na zes maanden, kijk er naar uit.
 • De vele aanmoedigingen van het thuisfront met in het bijzonder de vrij talrijke en hilarische telefoontjes van Luc Vandenbrande.
 • De mensen die de moeite gedaan hebben om langs te komen en één of meer etappes mee te stappen of om gewoon eens gedag te komen zeggen: Annick van Droogenbroeck, Kris d’Hoe, Riet Stockmans, Bruno Bronselaer, Lucia De Backer, Diederik De Clippel, Jan DeVriendt, Reinhilde De Clippel, Jackie Boone, An De Nijs, Willy Seghers, Norine Vanmileghem, Luc Wyns en Paulette, Eddy Vankerkhoven en partner.
 • Jullie, die regelmatig deze inmiddels populaire blog hebben gelezen, teken dat er heel veel interesse is voor een camino, ik kan het u alleen maar aanraden, en iedereen is welkom om samen met mij de rest van de camino af te werken. Normaal gezien in april – mei van 2021…
 • Mijn kinderen die het een paar maanden zonder hunne papa moesten doen…😬
 • En dan last but not least, de onwaarschijnlijke steun van ons Chriske, m’n trouwste maatje, die steun kan zelfs ik niet met woorden beschrijven. 
 • Maandag ga ik met de enige trein van hieruit naar Bayonne, woensdag spreken Chrisje en ik ergens af in Frankrijk op een momenteel nog onbekende “groene” locatie voor een quarantaine-verlof. Spannend! 😓

Buen Camino!

Hit van de dag: nr 91

https://youtu.be/y3XNjeO263Y


Foto’s: 

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/09/etappe-60-larceveau-saint-jean-pied-de.htmlMedia:

VRT

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/16/compostella-tocht-gestopt/


RING-TV

https://www.ringtv.be/nieuws/liedekerkenaar-hans-j%C3%BCnger-naar-santiago-de-compostela


HLN

https://www.hln.be/liedekerke/hans-junger-stapt-in-150-dagen-naar-compostella-beter-dat-dan-pinten-drinken-tijdens-mijn-economische-werkloosheid~a9047eda/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.hln.be/liedekerke/hans-junger-58-moet-pelgrimstocht-na-1-350-kilometer-stappen-noodgedwongen-opgeven-door-corona-grootste-avontuur-van-mijn-leven-staat-op-pauze~a3c64bf0/


HET NIEUWSBLAD

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200917_95257528?&articlehash=7B99DF4B21556769A62AEAD7D4031E7C57D040D20C70CEADE81B3A2C2C778B20AB67F73F1D82433945FD8F2074858D0F11E4CE93A5B8C936316AD57025926D77


FACEBOOK

https://nl-nl.facebook.com/hans.junger

link naar de volgende etappes: 

https://liedekerke-compostela.blogspot.com/2020/06/planning-etappes-opgelet-de-planning.html


SAMENVATTING:     ETAPPE1 – ETAPPE 60

VIA BRABANTICA & VIA GALLIA BELGICA

De Via Brabantica – Via Gallia Belgica start in Bergen op Zoom (NL) 
en eindigt na 326 km in Saint-Quentin (F). 
(218 km van Liedekerke tot in Saint-Quentin)

Etappe 1: Liedekerke – Halle
32 km – zondag 7 juni
Totaal: 32 km

Etappe 2: Halle – Nijvel
21 km – maandag 22 juni
Totaal: 53 km

Etappe 3: Nijvel – Seneffe
14 km – zaterdag 27 juni
Totaal: 67 km

Etappe 4: Seneffe – Mariemont
15 km – woensdag 1 juli
special guests: Kris & Annick
overnachting: Airbnb Estinnes
Le Père Pétrin – Rue Grande 105, Estinnes 
Totaal: 82 km

Etappe 5: Mariemont – Waudrez – Estinnes
15 km – donderdag 2 juli
overnachting: Airbnb Estinnes
Le Père Pétrin – Rue Grande 105, Estinnes
Totaal: 97 km

Etappe 6: Estinnes – Vieux-Reng (FR) – Maubeuge
23 km – vrijdag 3 juli
Totaal: 120 km

Etappe 7: Maubeuge – Aulnoye-Aymeries
18 km – dinsdag 7 juli
special guest: Riet
restaurant:Rendez-Vous
overnachting: Airbnb 
Aulnoye-Aymeries, Hauts-de-France 59620
Totaal: 138 km

Etappe 8: Aulnoye-Aymeries – Maroilles
13 km – woensdag 8 juli
special guest: Riet
overnachting: Chambres d’hotes 
Vert Bocage  
Totaal: 151 km

Etappe 9: Maroilles – Le Cateau-Cambrésis
20 km – donderdag 9 juli
restaurant: 
overnachting: Hostellerie du Marché
Totaal: 171 km

Etappe 10: Le Cateau-Cambrésis – Bohain-en-Vermandois
17 km – vrijdag 10 juli
special guests:Bruno & Lucia
restaurant: Le p’tit resto
overnachting:  Chambres d’hotes Rue de Montagne Blanche 10 
Bohain-en-Vermandois
Totaal: 188 km

Etappe 11: Bohain-en-Vermandois – Fonsomme – Saint-Quentin
30 km – zaterdag 11 juli
special guest: Bruno-Lucia-Diederik
restaurant: Op de markt
overnachting: Hotel Ibis Saint-Quentin 
Totaal: 218 km

CHEMIN ESTELLE

De Chemin Estelle start in Saint-Quentin (F) en eindigt 
na 162 km in Parijs aan de Tour Saint-Jacques (F).

Etappe 12:  Saint-Quentin – Tugny et Pont – Ollezy
20 km – donderdag 16 juli
overnachting:  Airbnb 4 Rue du Brûle, Ollezy
Totaal: 238 km

Etappe 13:  Ollezy – Berlancourt – Noyon
25 km – vrijdag 17  juli
restaurant: Galway
overnachting: Hotel Le Cèdre
Totaal: 263 km

Etappe 14:  Noyon – Pont l’Eveque – Ourscamp – Compiègne
28 km – zondag 19 juli
restaurant: Le Saint Clair
overnachting: B&B Compiègne
Totaal: 291 km

Etappe 15: Compiègne – Béthesy-Saint-Martin
16 km – maandag 20 juli
special guests: Luc, Eddy, Paulette en partner   
overnachting: Airbnb Béthesy-Saint-Martin
Totaal: 307 km

Etappe 16: Bethesy – Balagny – Senlis
21 km – dinsdag 21 juli
Totaal: 328 km

Etappe 17: Senlis – Coye la Foret
11 km – maandag 27 juli
overnachting:    B&B 2 Zen Etape – Coye la Foret
Totaal: 339 km

Etappe 18: Coye la Foret – Sarcelles – Pierrefit-sur-Seine
26 km – dinsdag 28 juli
overnachting:    Airbnb Pierrefitte-sur-Seine
Totaal: 365 km

Etappe 19:  Pierrefit-sur-Seine – Saint Denis – Paris
15 km – woensdag 29 juli
overnachting: Airbnb Le bon compromis parisien

Totaal: 380 km


VIA TURONENSIS

Deze pelgrimsweg start in Parijs (F) en eindigt
na 983 km in Saint-Jean-Pied-de-Port (F).

Etappe 20:  Paris – Massy – Saulx-les-Chartreux
25 km – donderdag 30 juli
overnachting: Airbnb Rue de la Division Leclerc 28
Totaal: 405 km

Etappe 21: Saulx-les-Chartreux- Arpajon
17 km – vrijdag 31 juli
overnachting: Le relais de Pierre – Arpajon
Totaal: 422 km

Etappe 22: Arpajon – Etampes
25 km – zaterdag 1 augustus
overnachting: Comfort Hotel Etampes
Totaal: 447 km

Etappe 23:  Etampes – Saclas – Angerville
22  km – zondag 2 augustus
overnachting: Les près de Gittonville (Saclas)
special guests: Jackie – An – Willy – Norine
Totaal: 469 km

Etappe 24:   Angerville – Artenay
33 km – maandag 3 augustus
overnachting : Best western Orleans
special guests: Jackie – An – Willy – Norine
Totaal: 502 km

Etappe 25:  Artenay – Orleans
26 km – dinsdag 4  augustus
overnachting: Best western Orleans
special guests: Jackie – An – Willy – Norine
Totaal: 528 km

Etappe 26: Orleans – Beaugency
33 km – woensdag 5 augustus
overnachting: Le Beaugency
special guests: Diederik – Jan – Reinhilde
Totaal: 561 km

Etappe 27: Beaugency – Blois
35 km – donderdag 6  augustus
overnachting: Le Pavillon 
special guests: Diederik – Jan – Reinhilde
Totaal: 596 km

Etappe 28: Blois – Chaumont sur Loire
23 km – vrijdag 7  augustus
overnachting: Hotel Chateau des Terres
special guests: Diederik – Jan – Reinhilde
Totaal: 619 km

Etappe 29: Chaumont sur Loire – Amboise
23 km – zaterdag 8 augustus 
overnachting: Hotel du Manoir Tours
Totaal: 642 km

Etappe 30:  Amboise – Tours
30 km – zondag 9 augustus
overnachting: Hotel du Manoir Tours
Totaal: 672 km

Etappe 31: Tours – Sorigny
26 km – maandag 10 augustus
overnachting: Hotel The Original Montbazon
Totaal: 698  km

Etappe 32: Sorigny – Sainte Maure de Touraine
21 km – dinsdag 11 augustus
overnachting: Hostellerie Les Hauts de Sainte Maure
Totaal:719  km

Etappe 33:  Sainte Maure de Touraine – 
Les Ormes
21 km – woensdag 12 augustus
overnachting: chambre d’hòte Les Ormes
Totaal: 740 km

Etappe 34: Les Ormes – Châtellerault
19 km – donderdag 13 augustus
overnachting: hotel Mercure
Special guest: ons chriske
Totaal: 759 km

Etappe 35: Châtellerault – Lac de Saint-Cyr
19 km – vrijdag 14 augustus
overnachting: hotel Mercure
Special guest: ons chriske
Totaal: 778 km


Etappe 36: Lac de Saint-Cyr – Poitiers
18 km – zaterdag 15 augustus
overnachting: hotel Saint-Martin
Special guest: ons chriske
Totaal: 796 km

Etappe 37: Poitiers – Coulombiers
20 km – zondag 16 augustus
overnachting: hotel Saint-Martin
Special guest: ons chriske
Totaal: 816 km

Maandag 17 augustus: Rustdag
overnachting: hotel Saint-Martin
Special guests: ons Chriske – Bruno – Lucia

Etappe 38: Coulombiers – Saint-Sauvant
20 km – dinsdag 18 augustus
overnachting: Les trois Pugeons
Special guests: Bruno – Lucia
Totaal: 836 km

Etappe 39: Saint-Sauvant – Saint-Martin-lès-Melle
25 km – woensdag 19 augustus
overnachting: Motel La Fleur
Special guests: Bruno – Lucia
Totaal: 861 km

Etappe 40: Saint-Martin-lès-Melle – Aulnay
32 km – donderdag 20 augustus
overnachting: Les Noyers Aulnay
Totaal: 893 km

Etappe 41: Aulnay – Saint Jean-d’Angely
24 km – vrijdag 21 augustus
overnachting: La maison Blanche
Totaal: 917 km

Etappe 42:  Saint Jean-d’Angely – Juicq – Saintes
31 km – zaterdag 22 augustus
overnachting: Hotel des Frances Saintes
Totaal: 948 km

Etappe 43: Saintes – Pons
24 km – zondag 23 augustus
overnachting: Buky Palace Pons
Totaal: 972 km

Etappe 44: Pons – Saint-Genis-de-Saintonge – Mirambeau
32 km – maandag 24 augustus
overnachting: La Miramboise Mirambeau
Totaal: 1004 km

Etappe 45: Mirambeau – Etauliers – 
Saint Seurin De Cursac
27 km – dinsdag 25 augustus
overnachting: L’Estuaire Gîte & Chambres 
Totaal: 1031 km

Etappe 46: Saint Seurin De Cursac – Blaye – Lamarque
10 km – woensdag 26 augustus
overnachting: La maison Reverdi – Lamarque
Totaal: 1041 km

Etappe 47: Lamarque – Arsac – Le Pian-Medoc
25 km – donderdag 27 augustus
overnachting: Le Pont Bernet – Le Pian-Medoc
Totaal: 1066 km

Etappe 48: Le Pian-Medoc – Bordeaux
21 km – vrijdag 28 augustus
overnachting: Logis Hotel Le Provencal – Bordeaux Lac
Totaal: 1087 km

Etappe 49: Bordeaux – Léognan
14 km – dinsdag 1 september
overnachting: Aitbnb Léognan
Special guests: Jan & Reinhilde
Totaal: 1101 km

Etappe 50: Léognan – Le Barp
22 km – woensdag 2 september
overnachting: Le Résinier – Le Barp
Special guests: Jan & Reinhilde
Totaal: 1123 km

Etappe 51: Le Barp – Béliet
15 km – donderdag 3 september
overnachting:  Airbnb Béliet
Special guests: Jan & Reinhilde
Totaal: 1138 km

Etappe 52: Béliet – Moustey
24 km – vrijdag 4 september
overnachting: Au p’tit creux des Landes
Special guests: Jan & Reinhilde
Totaal: 1162 km

Etappe 53: Moustey – Labouheyre
24 km – zaterdag 5 september
overnachting: Hébergement pélerins 
Oustau Quéva – Labouheyre
Special guests: Jan & Reinhilde
Totaal: 1186 km

Etappe 54: Labouheyre – Onesse-Laharie
22 km – zondag 6 september
overnachting: Hotel Paris Madrid
Totaal: 1208 km

Etappe 55: Onesse-Laharie –  Gourbera
25 km – maandag 7 september
overnachting: 

Hotel & Spa Vacances Bleues Le Splendid

Special guests: Diederik & Kris
Totaal: 1233 km

Etappe 56: Gourbera – Dax
22 km – dinsdag 8 september
overnachting: 

Hotel & Spa Vacances Bleues Le Splendid

Special guests: Diederik & Kris
Totaal: 1255 km

Etappe 57: Dax – Peyrehorade
25 km – woensdag 9 september
overnachting: Hotel La clé de vos Rêves
Special guests: Diederik & Kris
Totaal: 1280 km

Etappe 58: Peyrehorade – Bergouey
23 km – donderdag 10 september
overnachting: Chambte d’hôte – Elisondoa
Totaal: 1305 km

Etappe 59: Bergouey – Larceveau
25 km – vrijdag 11 september
overnachting: HÔTEL ESPELLET 

Larceveau

Totaal: 1330 km

Etappe 60: Larceveau –
Saint-Jean-Pied-de-Port
20 km – zaterdag 12 september
overnachting: Hotel Itzalpea
Saint-Jean-de-Pied-de-Port
Totaal: 1350 km
https://studio.youtube.com/channel/UC_mhaSQE13fYqVtQxrDeVtg/playlists

Tags

Top! Je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de betaling afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.