Etappe 76: Liencres - Santillana del Mar

Camino 6 jul. 2021

Etappe 76, normaal zo’n 25 km maar vermits m’n hotel gisteren in Liencres lag ipv op de camino moest ik vanmorgen eerst 4km terug naar de plaats waar ik gister gestopt was. Dat werden er dus wederom 29…

Zoveel overnachtingsmogelijkheden zijn er niet dus dat neem ik er graag bij. Doch mij hoor je niet (meer) klagen, de eerste wandeldag van 2021 die volledig pijnloos verliep. De wonde wordt dan ook elke morgen en avond prima verzorgd door … mezelf, en ziet er elke dag beter en beter uit.

Vanmorgen gaf Willy ( Vandersteen) een nieuwe wending aan het verhaal. Hij zette plots een nieuw signalisatiebord op de Camino dat ik nog nooit tegengekomen was. 

Het was een vreemd bord, er stond op dat de weg doodliep en als ik toch zou verder wandelen dat ik dan het Spaans gerecht achter mij zou krijgen. Op het rode lijntje op mijn gsm stond nochtans duidelijk aangegeven dat het wel langs daar was. 

Ik stelde vast dat het alternatief een omweg was van 8km. Ik stond even in twijfel doch het idee dat de etappe nog eens 8km langer ging zijn sprak mij, zoals u al door had, niet zo aan.

Een beetje twijfelend over deze nieuwe plot begon ik de verboden weg in te gaan. Ik passeerde een plaatselijke bewoner doch liep door omdat ik van geen kanten wist wat ik moest vragen.

Plots hoorde ik een luide Spaanse woordenwissel achter mij. Wat bleek: een andere peligrimo, één van de weinige die ik op deze camino heb opgemerkt, was aan het praten met de lokale bewoner. Blijkbaar stond hij voor hetzelfde dilemma.

Ik keerde een 100m op mijn stappen terug en Willy, die mij gisteren voor het eerst Spaans heeft horen praten, liet mij volgende uitspraak uit mijn strot komen:

“Hola amigo, qué pasó?”

Nu kan de aandachtige lezer onder u wel vaststellen dat dit exact dezelfde woorden waren dan gisteren, doch deze keer had ik mijn intonatie blijkbaar beter gelegd en ik kreeg dan ook een stortvloed over mij heen waar ik wederom niets van verstond.

Na veel vijven en zessen had de andere pelgrim het door dat ik het Spaans niet machtig was en gebaarde dat ik hem moest volgen, recht de verboden weg in. 

Hij begon omslachtig te gebaren wat het probleem was. Bleek dat er verderop een rivier moest overgestoken worden en dat dit alleen alleen maar kon gebeuren via een spoorwegbrug van een actieve treinlijn.

Hij gebaarde mij ook nog dat hij een 67-jarige Matador was die met pensioen was sinds een jaar en dat hij van Barcelona was.

We naderden de brug waar we op de treinsporen begonnen te stappen, een activiteit die niet alleen verboden was in Spanje!

De rivier oversteken duurde langer dan ik gedacht had maar toch voelde ik mij veilig. Ik liep immers achter een grote Matador van Spanje, iemand die gewend was om naderende gevaartes te ontwijken. 

Hij had wel een bril op maar zijn niet aflatende Spaanse aanmoedigingen kwamen vrij bemoedigend over. In zijn kielzog bereikte ik uiteindelijk de overkant en dat stemde de man zo gelukkig dat hij mij een canja betaalde aan de eerste saloon die we tegenkwamen.

We zijn dan maar amigos geworden en hebben de rest van de dag samen verder gewandeld. 

Bleek dat hij maandenlang met een potlood in een schriftje had neergepend hoe zijn camino zou verlopen, elke 200m stond er in detail op, en het werd mij snel duidelijk dat hij geen alternatieve paden wou bewandelen.

Hij bleef halsstarrig Catalaans tegen mij praten en op den duur gaf ik het op om steeds te gebaren dat ik hem niet verstond en zei op alles dat hij zei “si senor” wat hij wel kon appreciëren.

Vermits ik in mijn chiro-periode blijk had gegeven van een begaafd toneelspeler te zijn, was het voor mij aldus niet zo moeilijk om met gebaren aan te geven wat ik wenste. 

Het internationaal gebaar voor dorst, dat ik zelfs in Moskou zou durven gebruiken, begreep hij vrijwel onmiddellijk en toen hij zijn hand twee maal naar zijn mond bracht hebben we dadelijk een restaurantje bezocht waar we een driegangemenu kregen en dit voor 9€. Brood, cola, water, gebak en koffie inbegrepen.

In de late namiddag kwamen we echter een zeer knappe Spaanse Pelgrim-Señorita tegen met wie hij dadelijk in conversatie ging. De man had mij eerder gebaard dat hij sinds een jaar gescheiden was dus ik kon hem wel ergens volgen toen hij het derde wiel probeerde te negeren.

Ik liep er dan wel vanaf dat moment in dit nieuwe samengestelde trio een beetje bij voor spek en bonen en onder het excuus dat ik dringend naar Belgica moest bellen ben ik afgehaakt van het overblijvende olijke duo. 

De Señorita zei nog met een knipoog tegen mij “ Nice to meet you” en de Matador legde zijn hand op mijn schouder en bijna met tranen in zijn ogen zei hij “adios amigo”. 

De hand waarmee hij hoogstwaarschijnlijk honderden toros heeft gedood in de arena maar dat deerde mij op dat moment niet…

Na deze etappe stellen we u graag een nieuwe aflevering voor van onze Podcast.

Te beluisteren via apple of google podcast: “Gilbert Looskens“.

Episode 16 – Oldies deel 2 – Top 40 – van 1961 tot 2021.

Podcast nr In deze aflevering muziek van:   

PC 016 40 Bee Gees (The) / Spicks & Specks

PC 016 39 Roy Orbinson / Pretty woman

PC 016 38 Brotherhood Of Man (The) / My Sweet Rosie

PC 016 37 Steve Harley & Cockney Rebel / Make Me Smile

PC 016 36 Beatles (The) / A Hard Day’s Night

PC 016 35 Cher / The Shoop Shoop Song

PC 016 34 Chris Montez / The More I See You

PC 016 33 Carpenters (The) / Why Do Birds

PC 016 32 Vic Reeves & The Wonderstuff / Dizzy

PC 016 31 Cat Stevens / Matthew And Son

PC 016 30 Christie / Yellow River

PC 016 29 Clodagh Rodgers / Jack In The Box

PC 016 28 Demis Roussos & Peter Alexander / Goodbye My Love Goodbye

PC 016 27 Dizzy Man’s Band / The Opera

PC 016 26 John Fred & His Playboy Band  / Judy in Disguise

PC 016 25 Elvis Presley Vs. Jxl / A Little Less Conversation

PC 016 24 Equals (The) / Baby Come Back

PC 016 23 Gilbert O Sullivan / Get Down

PC 016 22 Guys & Dolls / You Don’t Have To Say

PC 016 21 James & Bobby Purify / I’m Your Puppet

PC 016 20 Sam & Dave / Gimme Some Lovin’

PC 016 19 Eddie Cochran / Summertime Blues

PC 016 18 Zager & Evans / In The Year 2525

PC 016 17 Nitty Gritty Dirt Band / Mr. Bojangles

PC 016 16 Petula Clark / Downtown

PC 016 15 Rubettes (The) / Sugar Baby Love

PC 016 14 Gerry & The Pacemakers / You’ll Never Walk Alone

PC 016 13 Billy Joe Royal / Hush

PC 016 12 Ike & Tina Turner / Baby Get It On

PC 016 11 Georgie Fame / Rosetta

PC 016 10 Dusty Springfield / Son Of A Preacherman

PC 016 9 Jacksons (The) / Jackson Five Medley (Live)

PC 016 8 Eddie Cochran / C’mon Everybody

PC 016 7 The Belle Stars / Iko, Iko

PC 016 6 Doobie Brothers (The) / Listen To The Music

PC 016 5 First Class / Beach Baby

PC 016 4 10cc  / Wallstreet Shuffle

PC 016 3 Crystals (The) / Then He Kissed Me

PC 016 2 Coro Mozart / I Will Follow Him

PC 016 1 Beatles (The) / Hey Jude

https://studio.youtube.com/channel/UC_mhaSQE13fYqVtQxrDeVtg/playlists

Tags

Top! Je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de betaling afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.