Etappe 59: Bergouey - Larceveau

Camino 11 sep. 2020

Ik vind het ergens wel een beetje sneu voor al die vrienden die op de één of andere etappe hebben meegestapt  maar zo is het nu éénmaal.

Vandaag was ongetwijfeld de mooiste etappe tot nu toe. Ook de zwaarste, ik was regelmatig buiten adem en we spreken hier nog maar over hoogteverschillen van 300 à 400m boven zeespiegel maar dit dan wel heel de dag door, steeds maar op en neer in een zinderende hitte. 

Wat gaat dat worden in de echte Pyreneeën, slik…😱

Gelukkig waren er vele mensen aan het sporten op de bergflanken en had ik een excuus om op tijd een babbeltje te slaan om even uit te rusten.

Zo’n berg-op-gesprek met de Basken verloopt meestal in dezelfde bewoordingen: 

Hans: Bonjour

Bask: Bonjour.

Hans: C’est lourd hé.

Bask: (geeft details over de berg)

Hans: Ok, merçi.

Bask: Tu viens d’ou?

Hans: Bruxelles.

Bask: Eh bien, ça c’est courageux!

Hans: Sans doute, même un peu fou, merçi et au revoir.

Maar met beeld en klank erbij kan men zich misschien nog een beetje meer inleven: Het desbetreffend filmpje is echter te groot voor deze pagina, jullie kunnen het wel alsnog bekijken op de FB-pagina van vzw De Valier, de instelling waar we het natuurlijk ook een beetje voor doen.

https://www.facebook.com/127703550662800/posts/2807026409397154/?extid=RRTJR56xHYIYHcPs&d=n 

Verder wordt het bij elke afgelegde km heel duidelijk dat de camino big business hier is in Baskenland.

Het begint al in Ostabat waar ik daarnet ben langsgekomen, onwaarschijnlijk hoe er plots zoveel chambres en gites te bespeuren vallen op mijn route. Hiervoor op “la voie de Tours” moest ik soms uren zoeken om een overnachtingsplaats te vinden maar hier staan ze gewoon gelijk paddestoelen in de grond. Heb dit dan ook even opgezocht voor de geïnteresseerden:

Le nom d’Ostabat vous dira forcément quelque chose si vous êtes pèlerin, ou si vous prévoyez de vous lancer sur le chemin de Compostelle. Eh oui ! À quelques kilomètres au nord du village, se retrouvent trois des principales voies du chemin de Compostelle (Voie de Tours, du Vézelay et du Puy en Velay), pour former le fameux GR65, qui traverse Ostabat.

Opeens zie ik pelgrims verschijnen uit alle hoeken en kanten, dat was me nog niet eerder overkomen. Begroetingen alom! Sommigen waren zelfs een beetje onder de indruk van mijn vertrekpunt. 👍

Nu ik een naam heb opgebouwd in het pelgrimsmilieu kan ik dan ook niet anders dan morgen in één ruk naar Saint-Jean-de-Pied-de-Port te stappen, nog een twintig km maar wel met enkele serieuze kuitenbijters. Dat wordt dus weer afzien…😓

Ik heb dan ook, weliswaar met een klein hartje, de planning wat moeten aanpassen en kom daar nu morgen al aan ipv zondag.

Zaterdag 12 september – 60ste etappe

Aankomst in onbekende omstandigheden te  Saint-Jean-de-Pied-de-Port 1350 km

Hit van de dag: nr 92

https://youtu.be/IcrbM1l_BoI

https://studio.youtube.com/channel/UC_mhaSQE13fYqVtQxrDeVtg/playlists

Tags

Top! Je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de betaling afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.