Etappe 88: Muros de Nalón - Soto de Luiña

18 jul. 2021

Vandaag is er een nieuwe vijand opgedoken. Hij had mij na de loodzware Landes in Frankrijk wat gerust gelaten maar vandaag was hij er weer, sterker dan ooit. Het was bloedheet en om eerlijk te zijn, ik had me ook wat overslapen. 

De koelte die er normaal nog wel is om 8u ‘s morgens heb ik bijgevolg niet meer mogen meemaken en het resultaat was navenant: kletsnatte T-shirts etc…

Ik heb inmiddels alle voorspellingen dat het wel wat platter zal worden in de vuilbak gekieperd, zal er mij moeten bij neerleggen, het wordt nooit meer plat tot in Santiago.

Na de zoveelste dodelijke beklimming kwam ik vrij uitgeput boven op een berg Yaiza tegen. 

Zij woont in Gallicië op 100 km van Santiago, niet zo ver van de grens met Portugal, en ook zij moest haar zwaar beproefde knieën even rust gunnen. 

Ook deze dertiger sprak geen Engels of Frans maar toch verstond ze alles van mijn gebarentaal. Ik had  immers vroeger veel Pictonary gespeeld en kon bijgevolg alles vrij goed uitbeelden.

Ik zei tegen haar dat de Spanjaarden, net als de Fransen en de Duitsers overigens, er dringend mee moeten stoppen om hun films te vertalen op tv en dat je dan automatisch Engels leert op een gemakkelijke manier. Zij vond het praktischer dat alle films naar het Spaans zouden vertaald worden wat mij tot nadenken dwong, zou inderdaad wel handig zijn, één wereldtaal door iedereen gesproken.

Later als we toekwamen in het prachtige Soto de Luiña hebben we samen nog iets gaan drinken en maakte ik kennis met de Spaanse Pilar en met Yann, een toffe streetartist van Dusseldorf, een beetje een Duitse Banksy avant la lettre.

Plots dook daar ook weer die oudere Duitser met zijn dochter op, de vrienden die er deze week bij waren zullen hem ook nog wel kennen, hij loopt al een hele week voor ons voeten.

Gunther en Isabelle, zijn dochter die vijf talen beheerst, waren de ideale vertalers voor ons bonte gezelschap. Niet alleen hebben we in de late namiddag samen nog iets gedronken maar s’avonds hebben we met z’n allen ook in het hotel waar ik vannacht verblijf nog samen een menu de peregrino genomen, goedkoop en lekker.

https://studio.youtube.com/channel/UC_mhaSQE13fYqVtQxrDeVtg/playlists
Top! Je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de betaling afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.